De bio-moestuin op IonaWat bracht 2021 en wat brengt 2022?

tekst: Kurt De Herdt

Afgelopen jaar speelde het weer niet echt in onze moestuinkaarten. Een nat en zeer kil voorjaar, een frisse natte zomer een vochtig najaar waren niet de optimale groei- en bloeiomstandigheden. Zo was de opbrengst van de aardappelen minder, kregen de tomaten last van de Phytophthora en bleken de pompoenen ook minder lang te bewaren.

Desondanks hebben we ook in 2021 een mooie oogst kunnen vergaren. Om een beeld te krijgen van de omvang van onze oogst, hebben we het hele jaar lang nauwkeurig alles genoteerd wat er geoogst werd. 

De oogstlijst

In totaal telt onze oogstlijst zo’n 53 verschillende soorten groenten, fruit en kruiden. Zo kweekten we bijvoorbeeld 350 kg tomaten, 533 komkommers, 525 kroppen sla en 290 kg prei. Ook zijn we aardbeien gaan kweken (41 kg) en hebben we systematisch alle zomerframbozen geplukt (21 kg). De rabarberplanten hebben we vermeerderd en heraangeplant naast de serre, waar ze beter gedijen in de schaduw en vochtigere grond. Na het succes in 2020 werd ook extra witloof gezaaid. Maar liefst 37 kg mooie witloofkroppen zijn recht vanuit de grond in de keuken beland. Korter kan de keten niet zijn!

En wat zijn we gezegend met onze keuken- en bakkerijploeg. Met al onze groenten, kruiden en fruit toveren zij heerlijke, gezonde en gevarieerde maaltijden en desserts op tafel.

In totaal hebben we het voorbije jaar, omgerekend naar bio-groothandelsprijs, voor 10.673 euro aan groenten, fruit en kruiden gekweekt. Iets om als tuinteam heel trots op te zijn.

Moestuinplannen voor het nieuwe jaar 

Voor 2022 staat er voor ons moestuinteam weer heel wat op het programma. Naast het opnieuw kweken van al onze groenten, kruiden en fruit, zullen we nog twee extra rijen herfstframboos aanplanten. Zo kunnen we het oogstseizoen van de frambozen verlengen van juni tot eind oktober. Verder zullen we een nieuw stuk moestuin klaarmaken om vanaf 2023 in gebruik te nemen. Het lange stuk moestuin achter de ezelstal zal vanaf volgend jaar gebruikt worden door het MFC. Het zal dienstdoen als corridor om de verschillende weides gemakkelijk bereikbaar te maken voor de dieren en als buffer tussen onze moestuin en de bio-akkers en weides. Deze nieuwe moestuin komt aansluitend achter de serres en bestaande moestuin te liggen. In de lente gaan we dit stuk grond omploegen en er groenbemester op zaaien, zodat hij klaar is om er in 2023 de eerste groenten op te kweken. 

Fruitbomen en een takkenwal

Naast dit stuk moestuin komt aan de ene zijde nog een rij laagstam fruitbomen en aan de andere zijde een takkenwal. De takkenwal hebben we in de eerste weken van dit jaar al aangelegd. Hij vormt een afscheiding met het nieuwe speelveld, fungeert als een windscherm en biedt onderdak aan vogels, nuttige insecten, egels en veldmuizen. Die helpen dan weer om de moestuin vrij te houden van schadelijke rupsen, slakken en insecten. In de takkenwal hebben we nog twee jonge walnootbomen geplant, om onze notenopbrengst op lange termijn te verzekeren.

Al deze ideeën en plannen geven ons weer heel veel zin en energie om er in 2022 met ons tuinteam een fantastisch moestuinseizoen van te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven