VAN TOEN TOT NU

“Onze zorggemeenschap mee laten evolueren met de noden van de tijd vraagt om een voortdurende dialoog en om zorgvuldig luisteren,
bij elke nieuwe stap, naar dat wat wil ontstaan.”
–  Jan Jacobs, Levende Verbindingen

Iona is de bakermat van de heilpedagogie en sociaaltherapie in Vlaanderen, de pioniersplek waar meer dan een halve eeuw geleden de eerste vonk ontstond. 

De pioniersjaren: een terugblik

Meer dan vijftig jaar geleden, in 1969, wordt de eerste spreekwoordelijke steen gelegd voor onze zorggemeenschap: Bruno en Christiane Skerath betrekken dan een eengezinswoning in ‘s Gravenwezel, in het gezelschap van hun drie kinderen, zeven opgenomen kinderen met een beperking en drie medewerkers. Samen vormen ze een leefgroep met een eigen leerklas. Drie jaar later koopt het gezin, met de hulp van de Iona Stichting in Amsterdam, een boerderij met zes hectare landbouwgrond aan voor de vzw Michaelis Stichting. Het Iona Instituut is geboren. 

Vele jaren van pionieren volgen en een groeiende groep kinderen vindt zijn weg naar het initiatief. Hun opvang en begeleiding wordt verzorgd door opvoeders, leraren en therapeuten, die samen met hun gezinnen op het domein wonen. De sfeer is familiaal en de droom die leeft in de harten van de pioniers wordt steen voor steen in de vorm gegoten. 

Bouwen aan een bruisende zorggemeenschap

Doorheen de jaren worden, met de steun van velen, meermaals nieuwe gebouwen en leefgroepen opgericht. Er wordt ook geïnvesteerd in het bouwen van een feestzaal en een atelier en in de aankoop van bijkomende woningen, weilanden en akkergrond. Het werken op de boerderij, op het land en met de dieren maakt deel uit van de zorg. Er wordt aan zuivelverwerking gedaan, er komt een bakkerij en in het winkeltje worden eigen producten verkocht. In de tewerkstellingsplaatsen voor de volwassen bewoners wordt ambachtelijk en creatief aan de slag gegaan met natuurlijke materialen. Na de eeuwwisseling worden aanleunwoningen gebouwd voor beschermd wonen. Momenteel beschikken we ook over studio’s voor de volwassenen die zelfstandiger willen leven en daarbij ondersteuning kunnen gebruiken. 

Iona vandaag 

De tijden evolueren en Iona evolueert mee. Na een aantal grondige structurele veranderingen in onze werking, biedt onze gemeenschap nu 24-uursopvang voor kinderen, jongeren en volwassenen. We bieden vandaag plaats aan 21 inwonende kinderen en jongeren en 30 inwonende volwassenen. Een tiental cliënten woont extern en neemt deel aan de dagbesteding. 

Momenteel werken we ook volop aan een opwaardering van de infrastructuur op het domein. In overleg bekijken we hoe we, via renovatiewerken en/of het oprichten van een nieuw gebouw, aan de huidige en toekomstige noden van onze gemeenschap kunnen tegemoetkomen.

Benieuwd hoe we het zorgen, leren, werken, ontspannen en vieren op Iona vormgeven en beleven?
Hier lees je er meer over: zorgen, wonen, leren, werken, ontspannen, ontmoeten en vieren.

Scroll naar boven