Onze bio-moestuin: een verhaal van uitbreiding & nieuwe teelten

De voorbije twee jaar hebben we met ons (moes)tuinteam de krachten gebundeld om naast de bestaande percelen nog een ander stuk grond in gebruik te nemen om onze groenten en fruit op te kweken. Het nieuwe en tevens grotere perceel ligt in het verlengde van de moestuin achter de serres ( het vroegere speelveld) en dient als vervanging van het stuk moestuin achter de ezelstallen. Het geeft ons de kans om heel de moestuin vanuit de serres te overzien en een extra 500 m² te benutten.

Bewerken, voeden, zaaien, beplanten

We troffen in 2022 heel wat voorbereidingen om dit stuk grond in 2023 in te kunnen zaaien en te beplanten. Na een eerste freesbeurt van de speelweide in het voorjaar werd het perceel ingezaaid met verschillende groenbemesters, die in het najaar ondergefreesd zijn als extra voeding voor de bodem.

In de winter hebben we handmatig alle zuring verwijderd en de bodem verrijkt met lavagruis en groencompost. In de lente van 2023 is het perceel dan mee in 11 moestuinbedden gelegd, elk 55 meter lang. Aan de westzijde hebben we in januari 2022 een takkenwal met daartussen twee walnootbomen aangelegd en aan de oostzijde in november 2022 een 25-tal laagstam appel-, peer- en perzikboompjes aangeplant.

Grotere oogsten en kinderziektes

Die extra ruimte heeft geleid tot grotere oogsten van vooral aardappelen, uien en witloofwortels. Daarbij kunnen we nu jaarlijks op een paar stroken groenbemester laten groeien om de bodem rust en extra voeding te geven.

Een stuk weiland omtoveren tot moestuin bracht ook (on)verwacht kinderziektes met zich mee. Naast de extra grote onkruiddruk zijn er veel van onze aardappelen en wortelgewassen aangevreten door de ritnaald. Dit is een larve van de kniptor (soort kever) die zich vooral in graszoden ophoudt. In de komende jaren zullen deze opstartproblemen normaal vanzelf sterk verminderen, door de grondbewerkingen en teeltwisselingen.

Nieuw: knoflook, zoete aardappel en herfstframboos!

De afgelopen twee jaar hebben we ons gamma groenten ook uitgebreid met knoflook en zoete aardappel. Deze kweken we in de serres en met groot succes. Verder zijn er naast de al bestaande aanplant van zomerframboos , twee extra rijen herfstframboos aangeplant. Hierdoor kunnen we het plukseizoen verlengen van juni tot eind oktober… tot grote vreugde van de fruitliefhebbers op Iona!

De klimaatveranderingen laten zich stilaan ook in onze moestuin voelen. Ondanks het droge voorjaar, de koude en vochtige zomer en een zeer nat najaar, is het ons als moestuinteam toch weer gelukt om een uitgebreid gamma van een 55-tal groenten en kruiden aan de keuken aan te bieden, en dit een heel jaar rond.

Ondertussen is het planten en zaaien in de serre alweer opgestart. We kijken met ons team weer uit naar een mooi en vruchtbaar moestuinjaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven