Vorming rond diabetes

Omdat een van onze bewoners in Dun-I diabetes type 2 heeft, kregen de medewerkers in de leefgroep een vorming over dit ziektebeeld. Evi Van Echelpoel vertelt. 

Evi: “We hadden vanuit het team in DunI al langer het gevoel dat we eens een algemene vorming wilden volgen rond diabetes type 2. Wat houdt het ziektebeeld eigenlijk precies in? Wat gebeurt er in het lichaam? En hoe kunnen we er als begeleiders best mee omgaan? Voedingsdeskundige Carmen Schaalje is o.a. in diabetes gespecialiseerd en kwam ons in juli een vorming geven. 

We kregen zeer veel interessante informatie en konden meteen ook een aantal aanpassingen doorvoeren in het individuele voedingsschema van onze ‘patiënt’. Minder koolhydraten zorgen er nu voor dat zijn suikerspiegel stabieler blijft. Ook leerden we dat bepaalde vruchten, zoals oranje meloenen en bananen, voor een flinke piek in het suikerniveau zorgen. Die zullen we voortaan dus mijden. Er zijn voldoende andere fruitsoorten die de suikerspiegel minder sterk beïnvloeden. Carmen werkte een dieet op maat uit en gaf ons ook heel wat boeiende tips rond hoe we best kunnen omgaan met plotse pieken en dalen in de suikerspiegel. Vaak gaat het om eenvoudige dingen, zoals wat water of druivensuiker aanbieden, of even samen gaan wandelen. Carmen zal nog verder voor de individuele opvolging instaan. 

Ook de plaatsing van een sensor zorgt ervoor dat we het suikerpeil nu makkelijker kunnen opvolgen. Vroeger moesten we geregeld in de vinger prikken. Geen pretje. Nu is er een interne scanner die ons toelaat om eenvoudig het suikerpeil te meten, zonder vingerprik. Fijner voor onze cliënt en het maakt de zorg voor ons ook wat eenvoudiger. We delen de info graag ook met nieuwe en andere collega’s die er iets aan kunnen hebben.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven