Vijftig nieuwe brandblusapparaten dankzij Kiwanis

Inzetten op brandveiligheid is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van ons preventiebeleid. Kiwanis Lier Twee Neten steunde ons eind 2021 door de factuur te betalen voor onze brandpreventie. Iona Magazine sprak met intern preventieadviseur Ann Verhaert en met Philip Peeters van serviceclub Kiwanis. 

Ann Verhaert, intern preventieadviseur: “Brandblusapparaten hebben doorgaans een levensduur van 10 of 20 jaar, afhankelijk van het type. Ongeveer de helft van onze brandblusapparaten was vorig jaar aan vervanging toe. Samen met Marc Campo van de Raad van Bestuur, die veel ervaring heeft met brandveiligheid, hebben we intern onderzocht hoe we dit wilden aanpakken. We hebben uitgezocht welke types brandblussers tot nu aanwezig waren en welke mogelijkheden er nog allemaal bestaan. Vervolgens hebben we de gebouwen opgemeten, bekeken welke toestellen aan vervanging toe waren en berekend hoeveel apparaten aanwezig dienden te zijn in functie van de oppervlaktes van de ruimtes. Ook hebben we een vergelijkende studie gemaakt van de types apparaten. Wilden we blussen met poeder, met schuim of met CO2 ? We hebben uiteindelijk voor schuim gekozen, een toepassing die vrij standaard is in scholen en voorzieningen en die als voordeel heeft dat ze, in tegenstelling tot poeder, weinig tot geen schade toebrengt aan de ruimtes en aan elektronische toestellen. Tot nog toe hingen veel van onze brandblusapparaten in het midden van de gebouwen. Die locaties hebben we geherevalueerd. Voortaan zullen ze aan de ingang van elk gebouw te vinden zijn en op elke verdieping. Een wat meer logische plaats.”

Met grote dank aan Kiwanis Lier Twee Neten

Ann Verhaert: “Voor de financiering van dit project konden we rekenen op financiële steun van Kiwanis. Zij sponsorden niet alleen een vijftigtal nieuwe brandblusapparaten, maar ook nieuwe blusdekens voor in onze keukens. Samen goed voor zo’n 6.000 euro.”

Philip Peeters, lid van Kiwanis Lier Twee Neten: “We steunen Iona al vele jaren omdat de werking van de zorggemeenschap aansluit bij de missie van onze internationale club: het dienen van de kinderen en jongeren in de wereld die extra steun kunnen gebruiken. Onze werking is ontstaan in 1915 in de Verenigde Staten. Ondertussen komen we in meer dan 80 landen lokaal bijeen in onze clubafdelingen, als vrienden met een gemeenschappelijk sociaal doel. Met onze afdeling ‘Lier Twee Neten’ ondersteunen we lokale sociale projecten in de ruime omgeving van Lier, waarbij kinderen en hun welzijn centraal staan. Iona is er daar één van.
In overleg met Gert Dieltjens, jullie financieel directeur, hebben we ook in 2021 bekeken welke projecten lopende waren bij Iona en waar onze steun het verschil kon maken. Op vlak van brandveiligheid was de nood blijkbaar hoog, dus is onze steun daar naartoe gegaan.” 

Ann Verhaert: “Het plaatsten van de nieuwe apparaten gaat hand in hand met een groot brandpreventiedossier, dat we momenteel volop intern aan het uitwerken zijn. Het nodige personeel zal in de loop van 2022 een interne opleiding krijgen om, naargelang hun jobfunctie, met de apparaten te leren werken. We komen hier in een later nummer van IOna Magazine uitgebreider op terug.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven