De praatstok

De praatstok is deze keer in de handen van Michel, Ingrid en Liesbeth. Virtueel dan toch, want door de corona-maatregelen was het fysiek bij elkaar rond de tafel zitten tijdelijk niet mogelijk. Een gesprek dat anders was dan anders, maar waar we samen het beste van maakten. Het werd een gezellige, warme en zeer aangename babbel.

Sinds wanneer werk je bij Iona en was dit een bewuste keuze?
Michel: “In juli zal dit het vijfde jaar voor mij op Iona zijn. Ik had een jaar eerder al eens gesolliciteerd, maar toen was er geen plaats. Dat ik hier uiteindelijk toch aan de slag kon, daar ben ik heel blij mee. Ik was niet meer zo gelukkig op mijn vorige job.”
Ingrid: “Ik werk ondertussen een tiental jaar bij Iona. Ik ben hier gestart tijdens de zwangerschapsrust van Karen. Ik ben sociaal assistente en werkte toen nog in de kinderopvang. Ik had er heel fijne collega’s. We waren als een klavertje vier. Toen een van m’n toenmalige collega’s overleed en een ander ziek werd, voelde ik: ik wil iets anders in mijn leven. De sociale sector is zo ruim. Het werken met mensen met een beperking heeft me altijd al aangetrokken, dus toen ik een vacature op Iona zag, heb ik gesolliciteerd en kon ik hier beginnen. Toen Valérie met bevallingsverlof ging, stelde Ann Boudry me de vraag om hoofdopvoedster te worden bij de volwassenen. Na die vervanging werd ik coördinator van de Zorgwerkplaatsen, vervolgens werd ik zorgcoach. Ik ben op ieder aanbod ingegaan en ben ondertussen zo’n vier jaar aan de slag als zorgcoach. Hopelijk kan ik dat blijven doen tot mijn pensioen. Ik werk heel graag op Iona.”
Liesbeth: “Ik werk op Iona sinds 2013. Eerst had ik gesolliciteerd voor de vacature van wakende nacht bij het MFC. Later werd ik gebeld met de vraag of ik Pieter wilde vervangen in Staffa, omdat hij naar de tuinwerking ging. Het voelde als op mijn plaats landen. De antroposofie past bij mij. Ik kende Iona niet goed, maar het zat goed. Ik ben op het juiste plekje terechtgekomen.”

Wat vind je het leukste aan je job?
Michel: “ De interactie met de mensen vind ik heel leuk. En dat er ook eens een ‘dank u’ vanaf kan. Dat was op mijn vorige werk niet zo. Die rechtstreekse respons is leuk.”
Ingrid: “De combinatie van enerzijds ervoor zorgen dat de juiste zorg toegediend wordt, en anderzijds de contacten met de context – zoals bewindvoerders en ouders – vind ik aangenaam. Ik doe graag de administratie en hou van de variatie in mijn job. Elke dag is anders. In de periode dat ik hoofdopvoedster was, vond ik het maken van de uurroosters niet tof.” Liesbeth: “Ik geniet van het contact dat ik heb met de gasten. Na een tijdje heb je toch een speciale band met hen. Dat geeft voldoening. Het is ook fijn hen te zien genieten van kleine dingen. Als ik hen bijvoorbeeld bezig zie in de tuin, dat geeft me een goed gevoel. Op Iona mag je werken vanuit je aanvoelen. Dat ligt mij. Ik vind het fijn dat er veel ruimte is voor eigen input.”

Welke andere taak zou je willen doen op Iona?
Michel: “Dat vind ik een moeilijke vraag. Misschien klusjesman? En als tweede optie denk ik aan de dagbesteding. Het creatieve aspect – knutselen, boetseren, pottenbakken – spreekt me aan.”
Ingrid: “Ik wil blijven doen wat ik doe. Ik voel geen behoefte om te veranderen. Ik ben tevreden.”
Liesbeth: “Ik zou voor het atelier kiezen. Creatief werken met klei en zo. Dat lijkt me bijzonder om samen te mogen doen.”

Wat is je favoriete plekje op Iona?
Michel: “Vooral ‘den buiten’ op Iona. Buiten werken is altijd tof. De natuur is hier zo mooi.”Ingrid: “Iona is inderdaad heel mooi. Ik hou van de prachtige natuur en omgeving. Het meest vertrouwd en veilig voel ik me op mijn bureau in het FAM. Wie heeft er nu zo’n mooie bureauruimte? Het valt ook familie en vrienden op als ze hier bij gelegenheid eens zijn.”
Liesbeth: “Ik vind de weiden aan de studio’s heel mooi. Daar de zon zien ondergaan, dat vind ik prachtig.”

Deze vragen willen de vorige Praatstokcollega’s jullie stellen:

Michel, hoe maakt Iona jou beter als mens?
“Vooral de omgeving speelt daar voor mij een grote rol in. De omgeving en de mensen halen het beste uit jou. Ik krijg hier een fijne respons van collega’s en van de bewoners. Dat was op mijn vorige werk niet het geval. Hier is er een directe interactie, dat is fijn werken.”

Ingrid, waar haal je de inspiratie vandaan om met spontaniteit, enthousiasme en optimisme elke dag opnieuw in het werkveld te staan?
“Ik denk dat dat te maken heeft met mij opvoeding: het is er met de paplepel ingegoten. Ik kom uit een warm nest, waar veel werd gelachen en waar het glas altijd halfvol was. Dat wil ik ook meegeven aan mijn kinderen. Negativiteit is een eigenschap waar ik het lastig mee heb. Ik probeer de situatie dan luchtiger te maken. Gewone dagdagelijkse dingen kunnen me blij maken. Ik haal daar energie uit. En daar ben ik dankbaar om. Het is fijn om enthousiast en positief door het leven te gaan.”

Liesbeth, waar haal jij het meeste voldoening uit in jouw werk?
“De gasten. Hen zien genieten van kleine dingen, dat geeft mij voldoening.”

Vraag van de dag
We schotelen Michel, Ingrid en Liesbeth ieder een andere vraag voor

Michel, wat heb jij nog nooit gegeten en zou je weleens willen proberen?
“Toen ik in Amerika was, heb ik de kans gekregen om eens alligator te eten. Ik heb dat toen niet gedaan en daar heb ik nu wel een beetje spijt van. Het zou proeven als kip. En er zijn daar heel veel alligators, dus het zou niet zo’n kwaad kunnen.”

Ingrid, wat is jouw favoriete sprookje?
“Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Dat is de eerste tekenfilm die ik gezien heb in de cinema, samen met mijn papa en mijn twee zussen. Met de heks en Sneeuwwitje als archetypes voor schoonheid en lelijkheid. Als kind had ik angst voor de heks, maar de schoonheid en het einde – met de prins op het witte paard – maakten dat goed. Ik vind het nog altijd een heel mooi sprookje en heb het ook al veel verteld aan mijn kinderen. Hopelijk gaat het verhalen vertellen niet verloren voor onze kinderen.”

Liesbeth, als je een schilderij uit een museum mee naar huis zou mogen nemen, welk schilderij zou dat dan zijn?
“La Maja Vestida van Goya. Dat heb ik ooit gezien in Spanje. Het dateert van ongeveer het jaar 1800 en er staat een vrouw op met speciale ‘pofkleding’, typisch voor die tijd. Het is heel gedetailleerd en mooi geschilderd. Het deed mij wel wat.”

Welke collega kiezen jullie voor de volgende praatstokronde? Welke vraag zou je hem of haar graag stellen?
Michel: “Ik kies Jannes en vraag hem graag wat hij vindt van zijn job in de tuin. En Jannes, je bent welkom met de gasten om eens in mijn tuin te komen werken.” 😉
Ingrid: “Ik geef de praatstok aan Kurt door. Mijn vraag voor hem: wat trok je aan op Iona om de overstap te doen van de ene voorziening naar de andere? Ben je content met de beslissing die je hebt genomen?”
Liesbeth: “Ik vraag graag aan Peggy: hoe lang werk je al op Iona als muziektherapeut? Vanwaar de keuze voor muziektherapie?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven