Basisopleiding Infectiepreventie

Hoe kunnen we als zorgvoorziening optimaal inzetten op preventie van infectieziektes? Om hier een beter zicht op te krijgen, ontvingen we op Iona een mobiel team van Agentschap Zorg en Gezondheid voor de Basisopleiding Infectiepreventie. Verspreid over verschillende dagen volgden zowat al onze medewerkers ondertussen deze vorming. 

Ann Verhaert, preventieadviseur Iona: “De mobiele teams werden vorig jaar in augustus door het Agentschap Zorg en Gezondheid opgericht. Hun taak is om zorginstellingen te ondersteunen rond het thema infectiebestrijding. Recent kregen we van hen de Basisopleiding Infectiepreventie, een aangename vorming met zeer toegankelijke en praktisch toepasbare informatie. Eerst was er per groep een voorstellingsronde, waarbij we de collega naast ons aan de groep voorstelden. Dat zorgde voor een boeiende start, want hoe goed kennen we elkaar als collega’s nu eigenlijk? Vervolgens stelde het mobiele team zich voor. Er was meteen een warme en losse sfeer. We genoten er ook van eindelijk weer eens samen te zijn, na een lange periode van afstand houden. Een deel van de vorming vond buiten plaats, met een dekentje om de schouders. Het had best iets gezelligs.” 

Visueel helder gemaakt

Ann: “Op twee uur tijd kreeg iedere groep informatie over wat virussen nu eigenlijk zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze zich verspreiden. En ook: hoe ze onze lichamen binnendringen en hoe we dat kunnen vermijden. Hoe kunnen we ons op de juiste manier beschermen, zonder onnodig in overdrive te gaan of in een kramp te schieten? Wat is een juiste en efficiënte vorm van hand- en omgevingshygiëne? Alles werd heel visueel en helder uitgelegd. Ook het mentale welzijn van de medewerkers kreeg ruimte. Hoe ging het nu eigenlijk met ons, na een periode van werken onder extra druk? Het was fijn om elkaar daarin te horen en om de erkenning te voelen dat het effectief niet evident is geweest.”

Ventilatie en verluchting

Ann: “Tot slot hebben we het gehad over het belang van ventilatie en een goede verluchting. Ook daarop zetten we bij Iona sinds de coronacrisis extra in. In de zomer hebben we een CO2-meter laten rondgaan in de verschillende gebouwen, om te observeren hoe we het doen.  In de vorming kregen alle medewerkers er nog eens een helder zicht op hoe we goed kunnen ventileren zonder te overdrijven. Je hoeft echt niet de hele dag met open ramen te werken. Regelmatig een kwartiertje twee ramen tegenover elkaar openzetten doet al heel veel. Nu het herfst is, plannen we opnieuw een CO2-meting in alle ruimtes. Zo kunnen we waar nodig bijsturen en voor extra opvolging zorgen.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven