De praatstok

De praatstok belandde deze keer in de virtuele handen van Fien Caeyers en Inne Renders. Petra en Jan interviewden hen via Hangout. Een gesprek over projecten, de jaarfeesten en werken in vrijheid. Roos kon er ditmaal niet bijzijn. Zij sluit aan bij de volgende Praatstokronde.

Sinds wanneer werk je bij Iona en was dit een bewuste keuze?

Inne R: “Ik werk bij Iona sinds 2017. Ik had hier toen al twee jaar stage gelo-pen, in het kader van mijn opleiding orthopedagogie aan HOGent. Na die stageperiode kwam er een vacature vrij voor een functie die ik graag wilde opnemen, dus dat kwam mooi uit.”

Fien: “Ik ben hier gestart in oktober 2017. Voordien werkte ik in een bedrijf in de sociale economie. Ik was op zoek naar een beter work-life balans en werd gecontacteerd door Rainbow Manage-ment, een adviesbureau. Ze stelden me een vacature voor bij Iona vzw, die ik zelf niet gevonden was. Ik was direct geïnte-resseerd, want ik had eerder zelf al eens gesolliciteerd bij Iona, maar daar was toen geen reactie op gekomen. Nu kon ik wel beginnen. Sinds ik hier werk zijn er al een aantal veranderingen geweest in mijn job. Dat was soms aanpassen, maar over het algemeen was het hier altijd heel fijn werken.”

Wat vind je het leukste aan je job?

Inne R: “Dat ik vrij autonoom kan wer-ken en de vrijheid heb om mijn dagen en uren zelf vorm te geven. Ik het begin was ik hierin zoekende, nu vind ik het een troef. Maar het leukste vind ik dat je hier zelf je stempel op de werking kunt drukken. Wil je rond bepaalde thema’s werken of eens een project doen, dan kan dat. Heel fijn.”

Fien: “Er zijn heel veel aspecten waar-van ik geniet. De contacten met de vele, lieve collega’s, het samen zoeken naar oplossingen: ik vind dat superleuk. Ook de ruimte die er is om aan je eigen pro-jecten te werken, vind ik heel aange-naam. Je voelt echt dat dat hier kan.”

Welke andere job zou je graag willen doen binnen Iona?

Inne R: “Ik werk nu bij de kinderen en doe de slapende nacht bij de volwasse-nen. Bij de volwassenen gaat het er heel anders aan toe. Ze zijn zo anders dan de kinderen. Dat fascineert mij, ik wil daar wel meer van weten. Ik zou dus wel eens willen proeven van de dagbe-steding voor volwassenen. Het creatieve aspect van werken in de Schakel, de keuken of de tuin lijkt me boeiend.”

Fien: “Ik zou wel eens met mijn twee voeten in het werkveld willen staan, in een leefgroep of in de dagbesteding. Maar eigenlijk vind ik alle deelwerkin-gen even boeiend. Eens meewerken bij de klusjesdienst lijkt me bijvoorbeeld ook boeiend. Wat maken die mee? Ik weet dat eigenlijk niet.”Inne R: “Altijd welkom bij ons, Fien!” Fien: “Ik moet dat eens doen. Eén keer per jaar eens meedoen. En eens op de stoel van Jan zitten.”

Wat is jouw favoriete jaarfeest bij Iona?

Inne R: “Vroeger kende ik alleen de klassieke jaarfeesten: Kerstmis, Sinterklaas en Pasen. Als ik moet kiezen, dan ga ik voor Sint-Jan. Een vrolijk zomers feest. Iedereen is buiten, er wordt aan volksdansen gedaan, je springt naar de bel met een stok. Het enthousiasme op dat feest is heel aanstekelijk.”

Fien: “Ik maak niet veel jaarfeesten mee, maar ik heb wel een speciale band met advent. De eerste persoon die ik hier echt leerde kennen, was Peggy. Ze nodigde me uit om mee te doen met de adventstuin. Toen heb ik me voorgenomen om regelmatig deel te nemen aan een feest. Alleen weet ik niet of dat vanuit de administratie altijd kan en mag. Ik over-weeg om deel te nemen aan Palmpasen. En misschien ben ik voortaan ook op andere feesten wat vaker van de partij.”

Deze vragen willen de vorige Praatstokcollega’s jullie stellen:

Kristel: “Inne, als je drie wensen mocht doen over wat je De Link zou toewensen, welke wensen zouden dat dan zijn?”
Inne R: “Ik organiseer graag dingen. Projecten en kampen zijn vrij nieuw voor mij. Ik zou het wel leuk vinden om een paar leuke extra projecten te kunnen ontwikkelen op maat van onze gasten. Mijn tweede wens is dat er een verjonging komt bij onze bewoners. Onze jongste is 19 jaar. Het zou jammer zijn als onze werking zou stoppen omdat onze gasten doorstromen naar de volwassenenwerking. En mijn derde wens is dat we er alert op zijn dat we een warme en omhullende omgeving blijven creëren. Dat warme en gezellige aspect wordt altijd benoemd als mensen in onze werking binnen-komen. Ik wens dat we erop inzetten om dat te blijven behouden.”

Veronique: “Fien, wat inspireert jou bij Iona?”
Fien: “Heel eenvoudig: de mensen en de omgeving. Voor mij is dat de kern van mijn job: de gasten, de medewerkers, de mensen die hier op bezoek komen. En ik vind het super dat ik hier elke dag in aanraking kom met iets dat ik nog niet wist.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven