Een dag aan de slag bij Iona

Time for Society is een organisatie die bedrijven die iets willen teruggeven aan de maatschappij verbindt met non-profit organisaties die een helpende hand verwelkomen. Iona werkt al jaren met hen samen. Dit jaar kwam op 20 september een vijftiental medewerkers van Galapagos een dagje meedraaien op Iona. Peter Delvaux van Time for Society vertelt wat de formule — maatschappelijke teambuildings bij non-profitorganisaties — zo verrijkend maakt voor alle partijen. Stella Adriaens, medewerkster bij farmaceutisch onderzoeksbedrijf Galapagos, vertelt hoe zij het bezoek aan Iona heeft ervaren.

1. Peter Delvaux

“Collega’s beleven een heerlijke dag, de teamspirit krijgt een boost én er wordt steun aan de maatschappij gegeven.”

Peter Delvaux

Peter Delvaux: “Met Time for Society sporen we bedrijven aan om hun medewerkers een helpende hand te laten bieden aan sociale organisaties. Via zo’n sociale teambuilding creëer je een bepaalde cultuur in je bedrijf. Je geeft je medewerkers de boodschap: “Wij creëren een meerwaarde. Niet alleen voor elkaar en voor onze klanten, maar ook voor de maatschappij.” Het samen opnemen van die maatschappelijke verantwoordelijkheid versterkt je teamgeest.

We focussen daarbij op helpen met zowel hoofd, hart als handen en gaan echt voor een win-win-winverhaal. Vaak wordt geholpen bij klussen die blijven liggen omdat men er in de organisatie de mensen of tijd niet voor heeft. Ook deelnemen aan begeleidende activiteiten is een mogelijkheid.

Win-win-winverhalen

Peter: “Een activiteit is geslaagd als zowel het bedrijf, de vrijwillige medewerkers als de sociale organisatie er beter van zijn geworden. Zorgen voor een goede match tussen de tijdgever (het bedrijf) en de tijdontvanger is de essentie van ons werk. Het zorgt voor een tevredenheidsgraad tot 98%. Met Iona werken we als vele jaren op een heel positieve manier samen. Vooral de openheid en flexibiliteit bij de medewerkers waarderen we sterk. Komen er last minute 12 mensen meehelpen in plaats van 10, dan is dat geen probleem. En ook: grotere groepen zijn welkom. Een meerwaarde voor ons, want sommige bedrijven willen met het hele team komen. Bij Iona kan dat.

Een andere blik op eigen collega’s én op de sociale sector

Peter: “Wanneer medewerkers elkaar eens in een andere setting en cultuur ervaren, merken we dat ze ook makkelijker andere aspecten van hun collega’s ontdekken. Het werken in een andere setting haalt je ook uit je dagelijkse comfortzone. Veel mensen hebben een blinde vlek op de sociale sector. Het is mooi om hun ogen daar wat rond te openen. En wat helemaal bijzonder is: soms horen we dat mensen het zo’n fijne en zinvolle dag vonden dat ze op eigen initiatief verder in de organisatie aan de slag willen als vrijwilligers. Als we dat horen, kunnen we alleen maar dankbaar zijn.”

2. Stella Adriaens

“Echt fijn dat we bij wijze van teambuilding iets zinvols konden doen.”

Stella Adriaens

Stella:“We konden als medewerkers bij Galapagos kiezen uit verschillende goede doelen voor onze teambuilding-activiteit. Iona sprak me meteen het meeste aan, omdat we hier echt de handen uit de mouwen mochten steken: naast tuinwerk, stond ook het mee helpen opruimen van de zolder op de agenda. Samen met een 15-tal andere medewerkers trok ik naar Kessel en de dag startte meteen goed: het was stralend weer en we werden warm onthaald met fruitsap en koekjes. Bij de rondleiding kregen we een uitgebreide uitleg over de werking en visie van Iona. Vervolgens hebben we ons opgesplitst in drie groepjes van vijf personen en zijn we in het werk gevlogen. Zelf zat ik in de groep die op zolder zou klussen. Eerst hebben we de ruimte helemaal leeggehaald, daarna hebben we samen met de bewoners alle overbodige spullen naar het containerpark gebracht. Er was ook een technieker aanwezig, wat hielp om alles vlot te laten verlopen.”

Voor herhaling vatbaar

Stella: “Het was een aangename ervaring en na afloop was iedereen blij: we hadden samen de klus kunnen klaren. Dat geeft een goed gevoel: weten dat je meerwaarde hebt gecreëerd voor anderen en echt iets hebt kunnen bijdragen. In plaats van een dag onnozele spelletjes te doen zoals zaklopen of boogschieten, hebben we bij Iona iets zinnigs kunnen doen voor de gemeenschap. Iedereen was ook onder de indruk van het prachtige domein en van de rust die Iona uitstraalt. Echt een mooie en bijzondere plek. Wat mij betreft is deze formule absoluut voor herhaling vatbaar.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven