Er waait een nieuwe wind door Het Huis

Sinds vele jaren is medewerkster Martine De Bie aan het werk in Bride. Op 1 september kwam daar verandering in: met de start van het nieuwe schooljaar ging ook Martine met een totaal nieuw takenpakket aan de slag. In haar nieuwe uitvalsbasis, ‘Het Huis’, zet ze zich voortaan in voor cliënten met extra zorgnoden. Ook zal ze zich buigen over de jaarfeesten en over het verder uitbouwen van onze expertise rond autisme.

Een plek om tot rust te komen
In ‘Het Huis’ – dat de voorbije maanden tot ‘Florence’ werd omgedoopt – is ruimte gemaakt voor een nieuw werkgebied: voortaan zal Martine er aan de slag gaan met cliënten die extra nood hebben aan ondersteuning of aan een creatief aanbod op maat.
Martine: “We hebben gemerkt dat er een nood is aan een plek voor een aantal van onze bewoners, op momenten dat het moeilijker is voor hen om in de zorgwerkplaatsen te zijn. Voor sommige van onze cliënten is het bijvoorbeeld niet evident om, na een weekend thuis, op maandag meteen in een groep van tien terecht te komen. Bewoners die daar nood aan hebben, kunnen voortaan enkele ochtenden bij mij terecht in het Huis, individueel of in een klein groepje van maximum vier personen, voor een aanbod op maat van hun noden. Er is ruimte voor creatieve en andere activiteiten in een huiselijke sfeer, zoals samen werken aan de seizoenstafels of jaarfeesten, luisteren naar een verhaal of even ontspannen met een voetbadje. Daarnaast zal ik één avond per week een activiteit voor onze volwassenen begeleiden in de leefgroepen. Het voelt mooi om deze rol te mogen opnemen. Ik heb vele jaren heel graag in Bride gewerkt, maar ik ben intussen wat ouder en ik ben het continue werken in een groepssetting wat ontgroeid. Ik ben dankbaar dat ik een aantal kwaliteiten die ik doorheen de jaren heb ontwikkeld via mijn nieuwe functies kan inzetten en delen.”

Aanspreekpunt autisme
Martine zal zich ook verder ontwikkelen in het thema autisme en hierin een aanspreekpunt zijn voor collega’s.
Martine: “Tien jaar geleden volgde ik in functie van mijn werk op Iona de bachelor-na-bacheloropleiding rond Autismespectrumstoornissen. Binnenkort volg ik ook het train-de-trainer autisme-belevingscircuit. Daarin beleef je via tien praktische opdrachten aan den lijve tegen welke muren mensen met autisme kunnen botsen en waar hun sterktes kunnen liggen. Ik kijk er al naar uit die ervaring te mogen doorgeven aan onze collega-medewerkers op Iona. En verder ook in te spelen op de vragen en noden die zich rond dit thema aandienen.”

Vieren op het ritme van de natuur en de seizoenen

Een derde rol die Martine opneemt, is deze van aanspreekpunt voor onze jaarfeesten. Ze zal haar schouders zetten onder het plannen en organiseren van de feesten en het overdragen van haar inhoudelijke kennis vanuit de antroposofie. Ook het enthousiasmeren van onze mensen om de jaarfeesten mee vorm te geven en het verzorgen van de seizoenstafels, samen met onze bewoners, neemt ze voortaan op zich.
Martine: “De jaarfeesten liggen me heel nauw aan het hart. Als mens zijn we zo diep verbonden met de natuur, we zijn er een onderdeel van. De evoluties die de natuur doormaakt tijdens een jaarcyclus, hebben ook een sterk spirituele betekenis. In de antroposofie vinden we daarrond veel mooie inzichten. Ze overstijgen het christelijke; ze omvatten ons hele menszijn. Door betekenis te geven aan die momenten en een tipje van de sluier tussen de werelden op te lichten, kunnen we ons via de jaarfeesten zowel met bepaalde kwaliteiten als met het grotere geheel verbinden. Ik vind het telkens weer zo bijzonder om de feesten samen als gemeenschap te ervaren, te delen en te vieren. Het adventsgebeuren, in de donkerste tijd van het jaar, vind ik het allermooiste feest. Dan ervaren we hoe ieder van ons zijn lichtje kan laten branden en kan bijdragen aan de terugkeer van het licht. Het is telkens weer een magisch gebeuren.”We wensen Martine veel vreugde en succes bij deze nieuwe stap in haar loopbaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven