Iona en de bijen: een (bio)logisch verhaal

Maarten Nieuwdorp: “Iona is gestoeld op een ecologisch perspectief. We recupereren materialen waar mogelijk en werken alleen met producten die niet schadelijk zijn voor de natuur. We onderzoeken ook actief hoe we een zo kort mogelijke keten kunnen creëren. Het eten dat we kweken in de tuin wordt gebruikt in de keuken. We onderhouden de dieren met de inkomsten van het sap van onze appels. En de mest van de dieren verwerken we tot compost die het land vruchtbaar maakt. Ook de bijen, die voor de bevruchting zorgen, zijn een belangrijke schakel om de cirkel rond te kunnen maken.”


Aanstekelijk enthousiasme
Maarten: “Bijen houden is heel boeiend. Er komt ontzettend veel bij kijken. We hebben momenteel één bijenvolk, Jorn heeft er twee. We hoopten dat het imkeren aanstekelijk zou zijn en dat blijkt het geval. Ook Kobe, Ilias en Zino staan ondertussen te springen om een eigen kast te maken en bijen te houden. Hoe we nieuwe bijenvolken kunnen helpen ontstaan, dat zijn we nog volop aan het leren. In essentie komt het erop neer dat, wanneer je een volk in een nieuwe kast steekt, zonder koningin, de bijen hard aan het werk gaan om een nieuwe koningin te kweken. Van zodra die er is, is het belangrijk het volk te helpen de eerste winter te overleven. Als dat lukt, ben je vertrokken. De bijen hebben het momenteel moeilijk in de wereld, omdat veel in centra gekweekte planten met gif worden besproeid. Nieuwe bijenvolken zijn dus heel welkom. Daar willen we aan meewerken op een respectvolle manier. We hopen uiteindelijk te kunnen toewerken naar een symbiose tussen mens en dier. Het is de bedoeling om de bijenkasten op termijn 6 tot 8 meter hoog in de bomen te hangen. Dan kunnen de bijen natuurlijk zwermen. Dan zouden we ook een touwenparcours kunnen creëren om hen te observeren en bestuderen. Maar goed, dat is nog even toekomstmuziek. Eerst staat leren imkeren op de agenda.”


Nachtelijk avontuur
Maarten: “Op 11 mei mochten we onze bijenkast gaan ophalen in Zuid-Brabant. Dat was best spannend. Het moest na zonsondergang gebeuren en zo’n kast weegt heel zwaar. Je moet ze volledig dicht plakken en met spanbanden bij elkaar houden. Om middernacht hebben we de kast hier op Iona weer geopend, bij het licht van de koplampen van de bus. Ik was volledig ingepakt in mijn wit imkerpak. Op enkele seconden tijd zat de hele kast vol en kwamen alle bijen eruit gevlogen. We hebben nog drie andere oude kasten gekregen die we aan het herstellen zijn. We zijn nog op zoek naar een extra imkerpakken en ander imkermateriaal, zoals een honing-slingeraar. Van zodra we meer imkerpakken hebben, kunnen ook anderen die interesse hebben eens naar de bijen komen kijken. De leerlingen van De Link werken momenteel rond het thema ‘bijen’ in hun klasje. Ze zouden heel graag bij het project betrokken worden. We gaan een kast van glazen plaatjes voorzien, zodat de kinderen kunnen zien hoe de bijen in de honingzolder aan het werk zijn om honing te maken. Het is tof om zo’n proces ook visueel te maken.”


Vloeibaar goud
Maarten: “Het is ons niet om de honing te doen. Wel om het samen vanuit onze gemeenschap op weg zijn met de bijen. Maar uiteraard zullen de bijen ook honing maken. We willen hen sowieso helpen door veel extra bloemen te planten. In mei stond de acacia mooi in bloei, dus dan zal er meer acacia in de honing zitten, in juni zal er dan weer meer linde in zitten. Dat hangt af van het moment waarop je slingert. We hebben nog zoveel te leren en te ontdekken. Iemand die al lang imkert, zei me: ‘Ik weet er nog niet zoveel over, ik ben nog maar 15 jaar bezig.’ Dat plaatste de dingen wel even in perspectief. (lacht) Bijen houden, dat is blijkbaar levenslang bijleren. Wordt dus vervolgd…”


Oproep!
Ben jij imker op rust en/of heb je extra (nog bruikbaar) imkermateriaal ter beschikking dat een nieuwe thuisplek zoekt? We geven het heel graag een tweede leven op Iona. Neem hiervoor even contact op met Maarten via maarten.nieuwdorp@ionavzw.be. Alvast bedankt in naam van onze bijtjes én van ons allemaal!

Hier zie je onze bijen in actie in een kort filmfragment: https://tinyurl.com/yctarg8q

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven