Jobdag op Iona

Op 1 oktober vond op Iona de eerste editie van onze ‘Jobdag’ plaats: een gelegenheid om jobkandidaten en potentiële toekomstige medewerkers te laten kennismaken met onze voorziening en werking. We blikken terug op een geslaagde namiddag. 

Fien Caeyers, HR-medewerker: “In oorsprong hadden we op 1 oktober een studiedag ingepland voor onze medewerkers, rond het thema ‘Helend Zorgklimaat’. Uiteindelijk bleek dat, omwille van allerlei praktische omstandigheden, slechts een klein deel van de medewerkers effectief aanwezig kon zijn. Dan mist zo’n bijeenkomst natuurlijk haar doel. Daarom hebben we beslist de studiedag te verplaatsen naar volgend voorjaar. 

Een zeer geslaagd plan B

Fien: “Omdat we de voorbije periode een heel aantal openstaande vacatures hadden, kregen we het idee om op de vrijgekomen dag een jobdag te organiseren. Het leek ons een mooie manier om geïnteresseerde, mogelijks nieuwe medewerkers aan te trekken. 

Er werd een oproep verspreid via de nieuwsbrief en een aantal sociale mediakanalen en uiteindelijk mochten we op 1 oktober een dertigtal mensen ontvangen. Jan Jacobs heeft hen een rondleiding gegeven op het domein. Dat vonden de aanwezigen duidelijk een aangename verrassing: een directeur die daar zelf tijd voor vrijmaakt en openstaat voor directe vragen. 

Na afloop van de rondleiding was iedereen welkom in een soort praatcafé in de grote zaal. Martine had een mooi seizoenstafereel voorzien, er was koffie en de bakkerij had voor lekkere zelfgebakken koekjes gezorgd. Zo konden de aanwezigen ongedwongen met elkaar uitwisselen en ondertussen de typische, warme sfeer van Iona ervaren.”

Waardevolle nieuwe verbindingen

Fien: “Op de jobdag kwamen niet alleen opvoeders af, maar ook mensen met andere achtergronden en profielen, van klusjesmannen en logistiek medewerkers tot verpleegkundigen en zelfs een jobcoach en een kleuterjuf. Een heel fijne, uiteenlopende groep dus. Wat de aanwezigen met elkaar deelden, was hun interesse in het reilen en zeilen in onze organisatie. Tien tot vijftien van hen zien we wel in onze organisatie werken, op korte of langere termijn. Een aantal van hen hebben we al gecontacteerd, zij zijn opgenomen in onze werfreserve. Samen met hen kunnen we eventuele jobmogelijkheden verder onderzoeken. De jobdag bleek voor Iona dus een heel aangename en doeltreffende manier om nieuwe medewerkers aan te trekken en te leren kennen. Door alleen vacatures te plaatsen op de gekende jobsites, komen we er niet. Dat is misschien ook niet de manier waarop Iona de juiste mensen vindt. Een jobdag, met ontmoetingen van mens tot mens, op het domein zelf, sluit meer aan bij de visie en aanpak van onze organisatie.” 


Voor herhaling vatbaar

Fien: “Als je mensen ter plaatse kunt rondleiden, in groep, en de ruimte geeft om informeel wat uit te wisselen bij een kopje koffie, dan krijgt de kennismaking een heel andere sfeer. De wat gespannen energie die soms bij een formeel sollicitatiegesprek komt kijken, valt vanzelf weg.
Na afloop van de dag kregen de aanwezigen enkele brochures met praktische informatie mee, en een editie van Iona Magazine, om thuis eens rustig door te nemen. Achteraf kregen we van verschillende mensen de boodschap: “Hier wil ik echt werken. Het voelde als thuiskomen.” Omdat deze eerste editie zo geslaagd was, willen we voortaan minstens twee keer per jaar een jobdag organiseren. In eerste instantie denken we aan maart en oktober, twee maanden waarin extra mensen in de werfreserve geen overbodige luxe zijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven