Het oogstfeest

Het is al vele jaren traditioneel een van onze hoogtepunten: het oogstfeest. Een dag vol leuke activiteiten op ons mooie domein, dat ons rijkelijk van heerlijke noten en gewassen voorziet. Ook dit jaar was het feest weer een voltreffer. Jochem Van Dyck vertelt.

Jochem: “Om de dag meteen goed te starten, hebben we hem creatief geopend met een toneeltje door onze boeren. In hun blauwe kiel motiveerden ze iedereen om enthousiast de handen uit de mouwen te steken en er samen een mooi feest van te maken. 

Vervolgens werden er drie groepen gevormd. De eerste groep ging meteen oogsten, noten of pompoenen. De tweede groep maakte een ritje met de tractor — voor velen hét hoogtepunt van de dag. En de derde groep speelde boerengolf, een spel waarbij je met een houten klomp op een stok een bal doorheen een parcours loodst, om uiteindelijk te scoren in een omgekeerde vuilnisbak. Na een tijdje schoven de groepen telkens door, zodat iedere groep uiteindelijk de drie activiteiten had gedaan.” 

Taart en voetbal

Jochem: “Daarna was het tijd voor taart. De bakkerij had een grote taart gemaakt in de vorm van een voetbalterrein, heel knap gedaan van onze bakker Rick. Na de taart stond de voetbalwedstrijd tussen het MFC en het FAM op het programma, ondertussen ook al enkele jaren een vaste activiteit. Het werd een hevige en meestal sportieve wedstrijd. Eerst scoorde het FAM een goal, daarna scoorde het MFC. De match werd beslist in de penalty’s en het MFC won en ontving de trofee. Dat brengt de totaalscore over de verschillende jaren heen momenteel op 3-2 voor het FAM.” 

Kampvuur, frietjes en een verhaal in de stal 

Jochem: “In de avond hebben we ons verzameld rond het kampvuur, voor een gezellige maaltijd met frietjes en curryworsten. Toen iedereen voldaan was, zijn we met z’n allen verhuisd naar de grote stal. Die was prachtig en heel sfeervol aangekleed door het Werkhuis, met zitplaatsen op de hooibalen, kleurrijke verlichting en een heel mooi podium. Een pluim voor al wie er zijn steentje aan bijdroeg! 

In de stal werden we getrakteerd op een verhaal door twee professionele vertellers. Dit jaar bracht het duo een uitzonderlijk lang verhaal over een kleermaker en een schoenmaker. De schoenmaker sprak kwaad over de kleermaker tegen de koning, maar dat liet die laatste niet aan zijn hart komen. Via allerlei goede daden die hij verrichtte voor de koning, won hij opnieuw diens vertrouwen. Dat deed hij met de hulp van dieren die hij lang geleden eens had gespaard of geholpen, en die hem nu op hun beurt kwamen ondersteunen bij zijn avontuur. Uiteindelijk werden zelfs de kroonjuwelen teruggevonden en kwam alles goed. 

Er was een grote opkomst en de stal was volledig gevuld. Er waren ook meerdere collega’s komen kijken, samen met hun kinderen. Het publiek bleef tot het einde geboeid luisteren naar het verhaal, al sloeg bij sommigen toch de vermoeidheid toe, want enkele mensen vielen in slaap. Het verhaal was een mooie afsluiter van een heel leuk oogstfeest.”

Tradities en nieuwe impulsen

Jochem: “Wat ik zeker nog wil vermelden, is hoe fijn het was om met het hele tuinteam deze dag voor te bereiden en te dragen. Onze tuinmannen Kurt en Frank hebben samen met alle gasten ook dit jaar weer een grote hoeveelheid zeer kwalitatieve groenten weten te kweken op onze velden. De mensen van de keuken lieten deze zomer meermaals weten hoe blij ze zijn met al die mooie, verse, biologisch gekweekte groentjes! 

Het lijkt me mooi om naar het komende jaar toe eens met ons tuinteam te bekijken of we toch niet nog meer kunnen oogsten rond deze periode waarbij we echt alle handen nodig hebben om dat te doen. Een beetje zoals dat was met het binnenhalen van de hooibalen in de zomer. Zo blijft het oogstfeest zijn naam waardig en hebben we ook écht het gevoel dat we samen als gemeenschap de oogst hebben binnengehaald.

Dat de voetbalmatch weer zo’n voltreffer was en dat iedereen er zo in opgaat, vond ik toch weer opmerkelijk. De emotie bij de jongeren en begeleiding na het winnen van de beker was bijzonder. Enerzijds bevestigt het dat het een mooi deel van de dag is, anderzijds nodigt het ons uit om ook op andere momenten in het jaar eens vaker zo’n speelse competitie te organiseren. De mannen doen dat duidelijk heel graag. Maar de match van het oogstfeest, dat blijft natuurlijk wel dé match van het jaar.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven