Mobiele Tandartsen op Iona

Geen individuele externe bezoeken aan de tandarts meer voor onze cliënten. Vanaf dit jaar genieten we op ons eigen domein van de diensten van Mobiele Tandartsen. Eline Blockx van de medische dienst van Iona geeft een woordje uitleg. 

Eline: “Vanaf dit jaar stappen we bij Iona over op de diensten van Mobiele Tandartsen: een mobiele tandartspraktijk die met al het nodige materiaal naar Iona komt, inclusief een opvouwbare tandartsstoel. Zo kunnen onze bewoners genieten van een complete tandartservaring zoals in een tandheelkundige praktijk, maar dan in het comfort van hun vertrouwde omgeving. Ondertussen hebben we de eerste screeningsdag achter de rug. Deze vond plaats in onze kleine zaal. De behandelende tandarts, Arnout Van Melkebeke, heeft voor de gasten bekeken welke behandelingen nodig zijn. Dat kan gaan van bijvoorbeeld reiniging of het vullen van gaatjes tot het trekken van een tand. Van die eerste screening wordt een verslag opgemaakt, op basis waarvan de effectieve behandelingen worden voorgesteld. Op 30 juni staat de eerste behandeldag ingepland. Die dag krijgen alle gasten die extra zorg nodig hebben een vervolgafspraak. ”

Eén tandarts, één locatie

Eline: “Vroeger werkten we samen met tandarts Bob De Ridder uit Kessel. Toen die op pensioen ging, werden de tandartsafspraken voor de cliënten door de leefgroepen opgevolgd. Dat had als gevolg dat we met verschillende tandartsen samenwerkten. In onze zoektocht naar één centrale praktijk die al onze bewoners kon opvolgen, kwamen we bij Mobiele Tandartsen terecht. Dat was meteen een heel fijn contact. Het tandartsenteam heeft ervaring met het werken in woonzorgcentra en staat ervoor open samen met ons uit te zoeken wat voor onze cliënten werkt en hoe we de zorg voor hen verder kunnen optimaliseren. De eerste screeningsdag verliep alvast heel vlot. Vanaf volgend jaar zullen we de tandartsmobiel twee keer per jaar laten langskomen. Eén keer in het voorjaar, één keer in het najaar.”

Niets dan voordelen 

Eline: “Voor onze bewoners heeft deze formule veel voordelen. Ze hoeven niet te wachten in een vreemde wachtzaal, komen niet onnodig in contact met witte schorten ㅡ wat soms toch indruk maakt — en moeten geen behandelingen ondergaan in een voor hen onbekende omgeving. We merken dat het krijgen van de zorg in een vertrouwde omgeving een positieve invloed heeft. De bewoners zijn meer op hun gemak. Sommigen die bij een extern tandartsbezoek veel weerstand hebben om hun mond te openen, lieten op de eerste screeningdag veel makkelijker hun gebit controleren. Hopelijk kunnen we die lijn aanhouden. 

De bewoners worden doorheen de tijd ook opgevolgd door dezelfde tandarts, wat extra vertrouwen schept. Voor Iona is dat tandarts Arnout Van Melkebeke. Ook belangrijk om te vermelden, is dat de behandelingen aan het conventietarief aangeboden worden.
Qua tijdsefficiëntie is deze nieuwe samenwerking natuurlijk ook een grote stap vooruit. De medewerkers in de leefgroepen hoeven niet langer voor elke bewoner individueel tijdens de begeleidingstijd extern naar een tandarts gaan. Nu krijgen alle bewoners van zowel het MFC als het FAM op dezelfde dag, of zelfs halve dag, hier ter plaatse de nodige tandzorgen toegediend. Dat is niet alleen veel minder tijdrovend, het bespaart ons ook heel wat verplaatsingskosten.”

Opvolging en communicatie 

Eline: “Momenteel bekijken we hoe de vervolgafspraken zullen aanpakken en hoe we de ouders hiervan vlot op de hoogte kunnen brengen. Vermoedelijk zullen we zowel het verslag van de screeningsdag als de geplande data en verslagen van de vervolgafspraken in Zorgonline plaatsen, onder het luik ‘medische info’. De ouders die met Zorgonline werken, kunnen alle informatie dus daar terugvinden. Ouders die niet via Zorgonline werken, zullen we via mail of via een andere weg op de hoogte brengen. Wie vragen heeft, kan altijd bij mij of bij de leefgroep terecht voor meer info.” Voor meer info over de mobiele tandartspraktijk, zie www.mobilecarelab.be.
Voor specifieke info over de tandzorg op Iona, kun je mailen naar eline.blockx@ionavzw.be.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven