Het Sint-Jansfeest

Het is geen geheim: op Iona houden we ervan het leven te vieren. Samen met onze bewoners bewegen we ons doorheen de dagen en jaren op het ritme van de seizoenen. De christelijke jaarfeesten zijn ankers én hoogtepunten in ons jaar. In deze editie van Iona Magazine buigen we ons over het Sint-Jansfeest en hoe we dit in onze gemeenschap beleven.

Sint-Jan is het feest van Johannes de Doper.  Daarmee keren we — na de Verrijzenis van Pasen, Hemelvaart en de Heilige Geest van Pinksteren — terug naar het begin van het openbare leven van Jezus. We herdenken het moment waarop Hij gedoopt werd door Johannes de Doper en door hem erkend werd als de Messias. Vanaf dan ‘moet Hij (Jezus) groeien en ik (Johannes) moet afnemen’.
Zo komen we ook bij het waarom van de datum van het Sint Jansfeest. De dag valt niet, zoals je zou verwachten, op 21 juni, Midzomerdag, de zonnewende, het hoogste punt van de zonnebaan. Sint-Jan valt drie dagen later, namelijk op 24 juni, wanneer de zon na drie dagen op volle hoogte terug aan haar tocht naar beneden begint. Een nieuwe beweging is ingezet. Johannes neemt af, Jezus’ roem en bekendheid neemt vanaf dan toe.

Al spelend samen meebewegen met de stroom

We vieren het Sint-Jansfeest als een hoogzomerfeest. We vieren het met al onze zintuigen, spelend en bewegend met de vier elementen. Het belooft ook een mooie en vrijere zomer te worden!
Bij het Sint Jansfeest is dat spelend en beweeglijk ingaan op de gegeven situatie van wezenlijk belang. Ook het gevoel van verbondenheid met vele anderen die hetzelfde feest willen vieren, staat centraal. Jammer genoeg kunnen we hier op Iona nog niet voluit feesten met de hele gemeenschap samen. We hopen van harte dat dat vanaf september, bij het Sint Michaëlsfeest, eindelijk terug kan. 

Dubbel feest dit jaar!

Het toeval wil dat op de dag dat we op Iona Sint-Jan vieren, er ook een groot online muziekfeest van het Nederlandse Rock for Specials plaatsvindt. Vorig jaar hebben onze bewoners daar zo enorm van genoten, dat we er voor gekozen hebben deze ‘gegeven situatie’  en ‘het gevoel van verbondenheid met velen‘ te integreren in ons jaarfeest. Op die manier zullen we in de namiddag voluit spelen en bewegen, zingen en warme banden smeden via de live stream projectie. Er zal de hele tijd rechtstreeks contact gemaakt worden tussen het evenement en de deelnemers in België en Nederland. Het feest voelt op die manier extra als een vakantiedag aan —¯een reisje naar Nederland! Natuurlijk horen daar ook lekkere fruithapjes en mocktails bij.  

Lucht, aarde, water en vuur 

Na dit uitbundig uit ons dak gaan, trekken we naar buiten waar we verder spelen met de elementen. Bellen blazen in de lucht met onze mooie zelfgemaakte bellenblazers. Met de tenen knikkers vissen uit een badje met water. Met stoepkrijt maken we mooie tekeningen op de aarde en we spuwen om ter verst met kersenpitten. Als apotheose is er het jaarlijkse glijfestijn. We glijden in volle vaart van de grashelling van de Oran-aanleunwoningen, waar voor de gelegenheid een groot zeil met water en zeep op ligt. Heerlijk, zowel om te doen als om naar te kijken!
Na een snelle opfrisbeurt en droge kleren scharen we ons dan gezellig rond het kampvuur waar van de avond kunnen genieten. We eten broodjes met platte kaas en verse Iona aardbeien en zingen zalige zomerliedjes, zelfs in canon.  Daarna verstillen we bij een spannend zomerverhaal.  

Dapper slapen bij het vuur 

Dan is het tijd om de nacht voor te bereiden. Hoeveel dapperen zullen er buiten blijven slapen bij het vuur? Luchtmatrassen, slaapmatjes en slaapzakken worden uitgespreid. We wensen elkaar een goede nacht — en krijgen zeker nog een tijdje de slappe lach! —  of blijven wakker, wakend en nagenietend onder de sterren.
‘s Morgens wordt het vuur weer opgepookt en haalt Christiaan zijn beroemde reuzenpan te voorschijn. Al weken op voorhand heeft hij die zorgvuldig gereinigd en voorbereid om op deze feestelijke dag vakkundig spek met eieren voor ons te bakken. Wel 30 eieren in één keer in de grote pan. Wat kan de zomer schoon (en lekker) zijn.  

tekst: Martine De Bie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven