Mooie samenwerking met de Buurderij

Sinds begin maart werkt Iona samen met de Buurderij, een initiatief van Boeren en Buren dat volgens de principes van de korte keten werkt. Mensen uit de buurt kunnen er wekelijks een waaier aan verse producten van lokale boeren en producenten kopen. Goed voor het milieu, goed voor de lokale economie én goed voor warme menselijke contacten in eigen streek.

Patrick Baeten: “De Iona bakkerij is een van de werkgebieden in ons dagbestedingsaanbod voor volwassenen. We bakken er dagelijks diverse broodsoorten en ook koekjes, granola, taarten, cakes en ander gebak. In de eerste plaats is het een initiatief voor en door onze eigen gemeenschap. We bakken onze broden en andere producten voor de kinderen, jongeren en volwassen bewoners en voor de medewerkers op Iona. Daarnaast verkopen we extern ook een aantal producten, op kleine schaal. Zo brengen we elke tweede dinsdag van de maand onze bakkerijproducten aan de man op de markt in Nijlen. Op Goede Vrijdag zijn we jaarlijks steevast van de partij op de Kruiskesmarkt in Bevel. En sinds maart worden onze producten nu ook iedere woensdag via de Buurderij verkocht. Het zijn stuk voor stuk initiatieven die mooi aansluiten bij een van onze belangrijkste doelstellingen: bouwen aan de inclusie van onze cliënten in de samenleving en in het lokale gemeenschapsleven.”

Hoe is de samenwerking met de Buurderij ontstaan?

Patrick: ‘Ioana Simionescu organiseert de Buurderij in Nijlen. Zij is een bekend gezicht op Iona: ze heeft in het verleden nog een landbouwstage bij ons gevolgd. Het contact met haar was de opstap naar een samenwerking op maat van onze bewoners. We krijgen echt de vrijheid om producten aan te bieden op een manier die voor onze mensen goed voelt en haalbaar is. Normaalgezien moet je als producent zelf wekelijks aanwezig zijn op de verkoop. Omdat dit voor onze gemeenschap niet haalbaar is, heeft een vrijwilliger van Boeren en Buren die taak van ons overgenomen. Daar zijn we uiteraard heel dankbaar voor. We kunnen ook zelf bepalen hoeveel producten we aanbieden per week. Onze bakkerij voorziet nu voor de Buurderij wekelijks 5 kg speculaas, 5 kg koekjes, 5 kg granola en 10 broden. We zijn een kleine bakkerij en door de beperking van onze mensen werken we op een ander tempo dan in een klassieke bakkerij. Dat we zelf de controle hebben over wat we aanbieden, maakt de samenwerking werkbaar, want de zorg en begeleiding blijven uiteraard altijd op één staan. Door de hoeveelheid producten voor verkoop te begrenzen, creëren we geen stress voor onze mensen. Iedereen motiveren en betrekken is niet altijd evident, maar samenwerkingen als deze dragen wel bij aan het ontwikkelen van wilskracht bij onze bewoners, en aan het gevoel zinvol werk te doen. Weten dat de producten extern verkocht en gesmaakt worden, zet onze bewoners in hun kracht. Ze voelen zich terecht trots en het vergroot hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Iedereen werkt naar eigen vermogen mee. We hebben goede bakkers en we hebben bewoners die helpen bij het netjes inpakken van de producten.”

Welke producten worden zoal verkocht bij de Buurderij?

Patrick: “Je vindt er onder andere groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood en honing, geproduceerd door een 20-tal lokale boeren en producenten. Vanuit Iona bieden we granola, zuurdesembrood, boterkoekjes en ambachtelijke speculaas aan. Al onze producten bestaan hoofdzakelijk uit biologische grondstoffen en uit grondstoffen die we op ons eigen domein gewonnen hebben. Zo worden bijvoorbeeld de walnoten en hazelnoten die we hier op Iona oogsten, verwerkt in granola en gebak. Ons zuurdesembrood maken we op ambachtelijke wijze, zonder gist, en we laten het 18 uur rijzen voor een extra lekkere smaak. Onze keuze om ambachtelijk, lokaal en zoveel mogelijk biologisch te werken sluit perfect aan bij de werking en principes van Boeren en Buren. Het verkoops- en ledensysteem van de Buurderij zit ook mooi in elkaar. Als lokale producent kun je zowel je werking als je producten mooi in de kijker zetten op de website van de Buurderij. Voor de leden staan alle producten handig samen en ze geven hun bestelling online door. Ieder lid heeft een persoonlijk nummer, dus wij zetten de bestellingen per klant klaar en hoeven gewoon het ledennummer op de zak te vermelden. Zo kan alles op de verkoopavond makkelijk aan de juiste mensen bezorgd worden. Dat werkt vlot en heel fijn.”

Hoe was de verkoop tijdens deze eerste maand?

Patrick: “Toch wel een succes. We draaiden vorige maand zo’n 366 euro omzet, waarvan we – na aftrek van alle onkosten en grondstoffen – ongeveer 200 euro overhielden. De Buurderij rekent een werkingskost van 23 procent, de rest van de inkomsten vloeit terug naar onze werking. Voor een kleine bakkerij als de onze is dat een mooi bedrag. Even was er de bezorgdheid of we een extra verkoopkanaal wel zouden aankunnen. Want we verkopen ook op kleine schaal producten aan onze eigen medewerkers en rechtstreeks via de bakkerij. Die bezorgdheid bleek ongegrond, wat heel fijn is. Het initiatief voelt als een mooie win-win waar iedereen beter van wordt. Ik wil graag mijn collega Kurt bedanken voor zijn hulp bij het vormgeven van de teksten voor de website van de Buurderij. Katelijne bedank ik graag voor haar mooie tekeningen op de zakjes waarin we onze producten verpakken. En natuurlijk ook een grote dankjewel aan al onze cliënten, die het mogelijk maken dat we dit samen verwezenlijken. Ik ben zelf naar onze eerste Buurderijverkoop geweest om kennis te maken. Wanneer het warmer weer wordt en de maatregelen versoepelen, zou ik graag ook eens langsgaan met een paar bewoners. Zo zien ze waar onze producten ver-kocht worden en kunnen ze de sfeer opsnuiven en wat lokale mensen ontmoeten.”

Meer weten over Boeren en Buren? Op www.boerenenburen.be vind je meer info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven