Een nieuwe kruidentuin

Ons tuinteam stak de voorbije weken de handen uit de mouwen in de dagbesteding en legde een gloednieuwe kruidentuin aan.

Kurt De Herdt: “Voor het keukenraam stonden tot voor kort vier of vijf compostbakken in gerecycleerd plastic waarin de kruiden groeiden. Op zich een goede locatie, zo dichtbij de keuken. Het nadeel was wel dat we de kruiden de hele zomer lang water moesten geven, omdat ze niet in vaste grond stonden. Daarom heb ik in overleg met Frank de keuze gemaakt om samen met onze gasten de kruidentuin terug naar de grond te brengen. We hebben de oude bakken afgebroken en alle kruiden tijdelijk een onderkomen in de serre gegeven. De vrijge-komen grond hebben we vervolgens bewerkt en gevoed met compost van de herfstbladeren op ons domein. Als je herfstbladeren verzamelt en een tweetal jaar laat rusten, krijg je bladcompost.”

Minder onkruid, minder wieden

Kurt: “De vrijgekomen oppervlakte hebben we terug ingelegd met op maat gezaagde palen van onze houtkanten. Christiaan heeft ze ontschorst, zodat we ze als afboording van ons tuintje konden gebruiken. We hebben ook een paadje gemaakt en het vogelhuisje terug op een paal gezet. Daarna hebben we alle kruiden teruggeplaatst. Als grondbedekking hebben we hakselhout gebruikt van de appel- en perenboom die we gesnoeid hebben. Onze gasten hebben de takken zelf verhakseld. Door de aarde te bedekken met hakselhout blijft de grond vochtiger. Je krijgt minder onkruid en moet ook minder wieden. Het was een heel fijn winterproject om samen met onze gasten van de tuinwerking te doen. Ze hebben er hard aan meegewerkt en zijn terecht trots op het resultaat.”

Kruidenweelde

Kurt: “De kruiden die in de Iona keuken het meest gebruikt worden hebben we niet geplant, omdat we die al in grote hoeveelheid in de serre kweken. Het gaat om dille, peterselie, basilicum en kervel. Onze koks maken daar regelmatig dankbaar gebruik van bij het maken van pesto, slaatjes, soep en vissaus. We zorgen ervoor dat die vier kruiden het hele jaar lang in de serre voorradig zijn en zaaien regelmatig bij. In ons kruidentuintje aan de keuken staan de meer gangbare kruiden die we in de keuken af en toe nodig hebben, zoals munt, pepermunt, lavas, bonenkruid, oregano, rozemarijn, salie en bieslook. Daarnaast hebben we ook gekozen voor een paar minder gebruikelijke planten, zoals sedum en artisjokplant, omdat die hele mooie bloemen geven. Sedum is niet eetbaar, maar het is wel een handig kruid om in de buurt te hebben. Het heeft een ontsmettende werking en is geneeskrachtig bij wondjes. Binnenkort zaaien we nog een hoekje in met eetbare bloemen, zoals goudsbloem en bernagie. Fijn voor de bijen én leuk om af en toe in onze slaatjes te verwerken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven