Meer ruimte voor de geiten

De volwassen bewoners van het tuinteam en de jongeren van het Werkhuis sloegen figuurlijk de handen ineen en creëerden een grotere weide voor de geiten. Een fijne en geslaagde samenwerking!

Onze medewerker Jannes had een idee. Wat als we de niet zo aantrekkelijke hout-, compost- en takkenhopen naast de oprit van ons domein verplaatsten naar een minder zichtbare plaats? En wat als we met de vrijgekomen oppervlakte aan de stallen een grotere weide zouden maken voor onze geitjes? Het idee werd enthou-siast onthaald.

De handen uit de mouwen

De takken, het hakselhout en de composthopen werden door de volwassenen van de tuinwerking verhuisd naar hun nieuwe onderkomen, dichtbij de groentetuin en de dieren. Vervolgens werd de beukenhaag verplaatst. Nu is de geitenweide niet alleen groter, maar bestaat ze voortaan ook uit twee afzonderlijke delen, waardoor wisselbegrazing mogelijk wordt. Wanneer de geiten in het ene deel grazen, kan het gras in het andere deel rusten.Maarten Nieuwdorp: “We waren blij verrast door Jannes’ voorstel om de weide uit te breiden. Het is absoluut een meerwaarde voor onze dierenwerking. Het nieuwe stuk weide werd door de volwassenen van de tuinwerking vrijgemaakt en zaaiklaar gemaakt. Ze hebben heel mooi werk geleverd. Jannes heeft ook lavendel geplaatst en een poortje en een oprijplank gemaakt, zodat iedereen de dieren goed kan bekijken. Daarna was het aan ons om het project met de kinderen en jongeren van de dierenwerking verder op te nemen.”

Wilde zomerkastanje

Maarten: “Het nieuwe stuk weide hebben we ingezaaid met een weidemengstel en afgezet met draad en weidepalen. De palen werden gerecupereerd uit de houtwallen die hier rond het domein staan. Ze moeten vijfjaarlijks afgeknot en gesnoeid worden. Dat hebben de jongeren nu al voor een groot deel gedaan. Wilde zomerkastanje leent zich ideaal voor het maken van weidepalen. Het hout is heel hard en duurzaam, waardoor het niet snel rot in de grond. Samen met de jongeren hebben we de palen ontschorst en er punten aan gezaagd. We gebruiken zoveel mogelijk het materiaal dat het domein ons biedt. Zo maken we de kring ter plaatse rond. We besparen er ook flink wat geld door. Nieuwe weidepalen kosten toch al gauw 8 tot 10 euro per paal. We hebben ook een afspanning geplaatst om te vermijden dat de geiten aan de bomen knabbelen.”

Mooi nieuw plekje

Maarten: “Het is een heel mooi en tof plekje geworden. We zijn blij dat we, door de handen ineen te slaan, dit project hebben kunnen waarmaken. We moeten er soms wat over waken dat we niet teveel hooi op onze vork nemen, letterlijk en figuurlijk. Maar het is tof om samen te werken, nieuwe ideeën te delen en elkaar met ons enthousiasme aan te steken. De timing voor dit project was ook ideaal, want onze geitjes zijn gedekt. Er komt binnenkort dus een uitbreiding aan.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven