Van kinesist tot moestuinier

Begin dit jaar mochten we Kurt De Herdt verwelkomen in ons team. Een man met groene vingers én een mooie visie op het verder uitbouwen van onze tuinwerking. Hoe het komt dat een kinesist plots tussen de groenten staat en hoe het momenteel met onze moestuin is gesteld? Kurt vertelt het jullie graag zelf.

Kurt De Herdt: “Ik ben in januari gestart op Iona en zet het werk van Frank en Pieter verder. Ik ben eigenlijk kinesist en heb in die rol altijd met kinderen gewerkt. Daarnaast had ik ook altijd al een andere passie, namelijk het zelf kweken van biologische groenten. Dat heb ik als kind met de paplepel meegekregen en ondertussen ben ik er toch al zo’n 30 jaar mee bezig. Ik heb ook cursussen gevolgd bij Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. De vacature bij Iona leek me op het lijf geschreven: samen groenten kweken met mensen met extra zorgnoden, en dan ook nog op een biologisch-ecologische manier. Ik ben blij dat ik voor die carrièreswitch ben gegaan. Hier werken is helemaal mijn ding.”

Kraakverse oogst voor de keuken
Kurt: “In de winter hebben we onder andere prei, roden bieten, pastinaak en veldsla geoogst voor de mensen in de keuken. Deze winter hebben we de serres ook helemaal vernieuwd, zodat we nu weer een optimaal klimaat hebben om groenten te kweken. Dankzij de serre konden we ‘s winters ook veldsla en spinazie aanbieden. Daarnaast hebben we ook de aftrap voor het nieuwe moestuinseizoen gegeven. We hebben gewassen voorgeteeld en ondertussen zijn zowel in onze serres als in de moestuinbedden heel wat groenten plukklaar. We hebben al een breed gamma dat we aan de keuken kunnen leveren, van tomaten, aubergines, boontjes en paprika’s, tot bloemkolen, spinazie en sla. We bespreken ‘s ochtends met de keuken wat we in de moestuin hebben en het keukenteam stemt daar het menu op af. Zo kunnen we ‘s middags met z’n allen genieten van kraakverse groenten. De compost die we gebruiken komt van onze eigen composthoop. De mest komt van onze eigen stallen en van de kinderboerderij van het revalidatiecentrum in Pulderbos. Iedere week planten we ook nieuwe gewassen bij. Zo blijven onze bedden mooi bedekt. De courgette, pompoen en knolselder zitten ondertussen in de grond. Volgende week is het de beurt aan de broccoli en de koolrabi. En binnenkort zullen we kleine tomaatjes en komkommers kunnen oogsten. In deze periode kunnen we ook af en toe genieten van een lekkere verse aardbei uit de tuin. En van de rabarber hebben de koks een heerlijke crumble gemaakt. Dat geeft ons als tuinwerkers heel veel voldoening.”

Van de nood een deugd maken
Kurt: “Omdat de tuinwerking in openlucht plaatsvindt, konden we ook tijdens de corona-periode ons werk verderzetten. Weliswaar in andere groepjes, om de leefgroepbubbels te kunnen behouden. Daardoor zagen we plots nieuwe gezichten in de tuin. Het mooie is: sommige gasten vonden het werk zo leuk dat ze gevraagd hebben of ze voortaan ook een dag kunnen meedraaien in de tuin. Dat zullen we dus zeker bekijken. Er is in ieder geval werk genoeg. Momenteel zijn we door de aanhoudende droogte continu extra water aan het sproeien, om de waternood in de tuin op te vangen. Vervelen doen we ons hier nooit.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven