Van noten aan de boom tot olie in de fles

tekst: Kurt De Herdt

Op Iona staan er vier grote walnotenbomen en veel hazelaarstruiken. Met het tuinteam van de dagbesteding voor volwassenen rapen we de noten daarvan zorgvuldig op, om ze vervolgens te laten drogen. Die gedroogde noten worden vooral door onze bakkerij gekraakt, gesorteerd en verwerkt in koekjes, gebak en granola.

Dit jaar heeft het tuinteam als proef ook een notenolie-project opgestart. Als winteractiviteit bij slecht en bar weer hebben we een groot aantal walnoten gekraakt en uitgesorteerd. Daarvan hebben we, in slagmolen ‘De Laermolen’ in Hoogstraten, zo’n acht kilo laten persen tot heerlijke koudgeperste notenolie. Deze olie wordt gezien als een van de gezondste oliën. Ze is niet alleen rijk aan mineralen en vitaminen, maar zit ook boordevol gezonde onverzadigde vetzuren. Heerlijk in salades en dressings.

Uit één kilo binnengebrachte noten wordt maar liefst een halve liter olie geperst.

Deze olie hebben we in de bakkerij in een twintigtal kleine flesjes van 200 ml gegoten en ter plaatse te koop aangeboden voor 8 euro per flesje. Als het ware een ‘Limited Edition’.

De verkoop verliep heel vlot. Daarom gaan we deze winter weer aan de slag om ons notenatelier uit te breiden, zodat we nog meer olie kunnen laten persen en aan de man brengen. Omdat we op Iona zelf niet voldoende noten hebben, verspreidden we dit najaar een oproep om noten voor ons in te zamelen. Dit heeft al veel extra kilo’s noten opgeleverd, waarvoor dank! 

Warme oproep

Nog extra walnoten of hazelnoten zijn altijd welkom. Onze krakers en sorteerders zijn er blij mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven