Anneke Van Ostaede start als zorgcoach in het MFC

Op 1 september start Anneke Van Ostaede bij Iona op als nieuwe zorgcoach in het MFC. Anneke draaide al sinds het voorjaar in onze zorggemeenschap mee, in verschillende functies. Een gesprek over haar achtergrond, haar nieuwe functie en de uitdagingen en groeimogelijkheden die ze daarin ziet. 

Welkom bij Iona, Anneke. Kun je ons wat vertellen over jouw achtergrond? 

Anneke: “Ik ben 45 jaar en heb een professionele achtergrond in diverse sectoren. Na een kunstopleiding heb ik communicatiemanagement gestudeerd, waardoor ik in het bedrijfsleven gerold ben. Rond mijn dertigste heb ik het roer helemaal omgegooid en ben ik orthopedagogie gaan studeren. Ik wilde meer zingeving in mijn leven en me op maatschappelijk vlak meer engageren. Van daaruit ik in Leuven gestart als jobcoach bij Begeleid Werken, voor mensen die een grote afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. Ook mensen met een beperking behoorden tot die groep. Mijn ervaring in het bedrijfsleven was in die functie een grote toegevoegde waarde. Ik werkte vooral met schoolverlaters en met mensen die thuis of in een MFC wonen. Samen bekeken we hun dromen en mogelijkheden, hoe ze hun dagen zinvol konden invullen en hoe ze verder richting inclusie in de maatschappij konden bewegen. Ik werkte heel oplossingsgericht en individueel, in samenspraak met de context van de mensen. Die job heb ik een achttal jaar gedaan. Vervolgens ben ik om persoonlijke redenen naar Brugge verhuisd.”

Ben je ook daar op zoek gegaan naar een job in de sociale sector? 

Anneke: “Ja. Ik ben toen gestart in Huize Tordale, een zeer grote zorgorganisatie in Torhout. Huize Tordale biedt een ruim aanbod in gesloten en semi-gesloten settings voor kwetsbare jongeren en volwassenen met onder meer autisme, gedrags- en emotionele problemen en verstandelijke beperkingen. Ik heb daar de kans gekregen om in meerdere domeinen ervaring op te doen. Eerst werkte ik er een tijdlang met een vervanginscontract als maatschappelijk assistent op de sociale dienst. Omdat ik graag ook wilde proeven van de leefgroepwerking, ben ik vervolgens een tijd gaan vlinderen in alle weekendgroepen. Ik werkte zowel in de jongerenwerking als bij de volwassenen, zowel in het MFC als in gezinsvervangende huizen. Dat heb ik een kleine twee jaar gedaan, tot ik weer naar de Kempen verhuisde.”

En toen kwam je bij onze zorggemeenschap terecht. 

Anneke: “Ja, ik leerde Iona toevallig kennen via een burenplatform, waar ik Karen Verbist ontmoette, die op de sociale dienst bij Iona werkt. Ik heb eerst gesolliciteerd voor een ambulante functie, maar kreeg uiteindelijk het aanbod om enkele zieke medewerkers te vervangen in de dagbesteding voor volwassenen. Door daar een aantal maanden te vlinderen, volgde ik eigenlijk een soort snelcursus ‘Iona leren kennen’. Een heel fijne ervaring. 

De vacature voor een zorgcoach in het MFC, voor onbepaalde duur, kwam voor mij op het juiste moment. Na langere perioden in de sociale sector met vervangingscontracten te hebben gewerkt, wilde ik graag wat meer standvastigheid. Ik keek en kijk er ook echt naar uit om de ervaring die ik al heb opgedaan in mijn leven actief in mijn job in te zetten. En dat is in mijn functie als zorgcoach absoluut het geval: ik kan mijn kennis en ervaring hierin heel gericht aanwenden. Omdat ik tot nu toe vooral met volwassenen heb gewerkt, ben ik in de zomer eens komen proeven van het werken met jongeren. Zowel in Peronniek Beneden als in Botvid heb ik de verlofperiodes van de medewerkers mee opgevangen. Dat was een aangename ervaring. Ik kon de gasten en Iona beter kennen en zag hier wel toekomst in. Dus op 1 september start ik als zorgcoach.” 

Je bent nu ongeveer een half jaar op Iona aan het werk. Hoe heb je de zorggemeenschap tot nu toe ervaren? 

Anneke: “Al van bij het kennismakingsgesprek was me duidelijk wat een prachtige werk- en woonomgeving dit is. De oase van groen en ook het boerderijleven en de ambachten die nog zo aanwezig zijn, hadden meteen een grote aantrekkingskracht op mij. Ik ben me er tegelijk ook van bewust dat het leven en werken in een gemeenschap waarin ieder zijn eigen rol en bijdrage heeft, een uitdaging op zich is. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Maar die uitdaging ga ik graag aan. Er wonen en werken hier heel mooie mensen. Ik zie de gemeenschap als een uitnodiging om echt de moeite te doen met iedereen op een positieve manier te verbinden. Dat vraagt om luisterbereidheid en om het bewust richten van je energie op groei en op constructief en warm samenleven. 

Waar kijk je het meest naar uit in je job? 

Anneke: “Ik ben hier een schakeltje in een groter geheel, dus het zoeken en vinden van mijn plek in dat geheel is mijn eerste uitdaging. Eerst zal mijn focus liggen op het in gesprek gaan met de andere zorgcoaches van het MFC. Wat is onze gedeelde visie? Hoe gaan we de taken verdelen en aanpakken? Waar liggen de prioriteiten? En wat is nodig om samen tot groei te komen, zowel bij de gasten als binnen onze werking? Ik ga ook de nodige tijd en ruimte nemen om naar de jongeren, de begeleiders en de thuiscontext te luisteren, zodat we elkaar echt kunnen leren kennen. Zorgcoach ben je niet alleen. Het is belangrijk om in samenspraak met alle partijen op zoek te gaan naar hoe we de jongeren samen, als gemeenschap, warm kunnen dragen en helpen ontwikkelen. 

Want dat zie ik uiteindelijk als mijn grootste uitdaging: de jongeren mee helpen groeien in bewustzijn en in hun verdere ontwikkeling.”

Zie je nog andere uitdagen?

Anneke: “De uitdaging zit er voor mij in om me verder te verdiepen in de antroposofie, zodat ik mee ondersteuning kan bieden in het uitdragen van de antroposofische visie binnen en buiten Iona. En verder: uitzoeken hoe ik mijn rol als zorgcoach optimaal kan invullen, opnemen en vormgeven in een constructieve en warme samenwerking met mijn collega’s.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven