De praatstok

De praatstok belandde deze keer in de virtuele handen van Jinse Luyten, Annick Gilis en Petra Luyten. Een online gesprek over slaapfeestjes met Kerstmis, co-creatieve processen en picknicken in het stille groen. 

Sinds wanneer werk je bij Iona en was dit een bewuste keuze?

Jinse: “Ik ben bij Iona gestart op 1 september 2014. Dat was niet echt een bewuste keuze. Ik had bij Iona wel stage gedaan. Toen later iemand werd gezocht voor de wakende nacht, ging ik als medewerker aan de slag.”


Annick: “Ik werk hier sinds 1 mei ‘96. Toen ik pas mijn diploma had behaald, wilde ik eerst wat van de wereld zien. Een tijdlang heb ik als animatrice in het buitenland gewerkt, bij Club Med. Ik ben vroeger terug gekomen dan gepland. Het was mijn wereldje niet. Ik ben bij instellingen in de buurt beginnen te solliciteren en na een maand werd ik opgebeld om op gesprek te komen bij Iona. Diezelfde week ben ik hier gestart en nu ben ik er nog altijd.”  


Petra: “Ik ben in november ‘97 begonnen. Nadat ik was afgestudeerd, ben ik ook spontaan bij organisaties in de buurt beginnen solliciteren. Tijdens mijn opleiding had ik iemands eindwerk over Iona gelezen en dat sprak me wel aan. Ik was een aantal jaren in de zomervakantie monitrice bij de Grabbelpas. Een van de activiteiten die ik toen begeleidde was een uitstap naar Iona. We deden een tochtje met de tractor en de kar. Als ik het mij goed herinner, zorgde Saskia Benus voor de rondleiding. Iona sprak mij echt wel aan, maar het was geen bewuste keuze.”

Wat vind je het leukste aan je job?

Jinse: “Ik hou van de afwisseling  Eerst stond ik in voor de wakende nacht. Nu werk ik al een tijdje als opvoeder in Botvid en sinds november 2020 ben ik teamcoach van Botvid. Het kan een meerwaarde zijn voor nieuwe mensen in Botvid, aangezien ik al lang in Botvid werk.   Ik vind het ook heel leuk om de enorme stappen te zien die de gasten doorheen de tijd al gezet hebben.”


Annick: “Ik vind het leuk om kinderen te begeleiden in het dagelijks leven, zoals in een gezin. Ik voel me als begeleider soms een beetje de moeder van de groep. Ik hou van het zorgende aspect in mijn job: er zijn voor de gasten als ze opstaan, als ze van school komen, in het weekend. Ik wil er zijn voor de kinderen en hen verder helpen ontwikkelen. De mooiste ervaring in mijn werk, is het gevoel dat je de kinderen en jongeren verder kunt brengen dan waar ze staan wanneer ze bij je in de groep komen. Het doet altijd deugd om positieve ervaringen te horen van mensen die hier vroeger waren en die met warmte terugblikken op hun tijd bij Iona.”


Petra: “Voor mij is het ook de afwisseling waar ik meest van geniet. Eerst werkte ik in de leefgroep bij de kinderen en jongeren, dan in de dagbesteding bij de kinderen en jongeren.  Mijn huidige functie als teamcoach-coördinator is ook heel afwisselend. Elke dag is anders en ik heb een heel gevarieerd takenpakket.”

Welke andere job zou je graag willen doen binnen Iona?

Jinse: “Directeur, binnen twintig jaar. Ik werk graag met de jongeren van Botvid en werk sowieso het liefste met jongeren. De dagbesteding is minder iets voor mij, omdat ik niet zo creatief ben. Ik weet dat je als directeur vaak de minder leuke zaken op te nemen hebt en dat je zo’n functie niet kunt uitoefenen als je nog jong bent. Het lijkt me wel een mooie uitdaging voor binnen twintig jaar. Of anders een job zoals die van Petra.”


Annick: “Ik sta open voor veel andere taken op Iona. Ik wil in de eerste plaats wel rechtstreeks met mensen blijven werken. Een job op een bureau, of waarbij je veel moet stilzitten, is niets voor mij. Binnen de dagbesteding spreken de keuken en de bakkerij mij wel aan. Ik kook en bak graag en kan ervan genieten wanneer mensen het ook nog eens lekker vinden. Soms kriebelt het om te solliciteren voor zo’n job, maar ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben om afscheid te nemen van de kindergroepen.”


Petra: “Tijdens de co creatiesessies met architectenbureau POLO werd er gesproken over een echt onthaal, waar bijvoorbeeld toeristische wandel- en fietsroutes zouden vertrekken en waar we een uitleendienst zouden kunnen hebben van boeken en speelgoed. Zoiets zou ik héél graag willen doen. Ik heb altijd al graag in een bibliotheek willen werken en een toeristische dienst spreekt mij enorm aan. De combinatie van die beide zou een droomjob zijn voor mij. De connectie met Iona blijft, omdat je terzelfdertijd ook het onthaal voor Iona doet. En je hebt dat ook contact met cliënten, ouders en collega’s binnen de uitleendienst.”  

Wat is jouw favoriete jaarfeest of plekje bij Iona?


Jinse: “Het oogstfeest. Onze pubers hebben vaak weerstand voor een jaarfeest. Naar het oogstfeest kijken ze uit, zeker naar de voetbalmatch. Het is een motiverend feest. De interactie met de werking van de volwassene is ook heel plezant.” 


Annick: “Er zijn veel mooie en leuke plekjes op Iona. Mijn favoriete plekje is bij ons in de leefgroep. We hebben een prachtig uitzicht tot aan de weilanden en de dijk. Dat brengt rust, niet alleen voor mij, maar ook voor onze jongeren. Ik gebruik het landschap soms wanneer het heel druk is in de groep. Dan zeg ik bijvoorbeeld tegen onze jongeren: “Zie ik daar een vogel? Welke is dat?” Door hun nieuwsgierigheid zijn ze even afgeleid van de drukte en worden ze vanzelf weer rustiger. Picknicken aan de hut is ook heel fijn. Daar kun je genieten van de stilte en de natuur.”


Petra: “Mijn favoriete jaarfeest is Sint-Jan. Het valt in de periode met de langste dagen van het jaar, het begin van de zomer en de vakantie. In die tijd van het jaar leef ik veel meer in een ‘go with the flow’-modus. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en maak vaker last minute plannen. De activiteiten die horen bij het Sint-Jansfeest zijn ook leuk. De waterspelletjes, het muzikale moment, ‘s avonds ‘s broodjes met platte kaas en aardbeien eten bij het kampvuur.”

Deze vragen willen de vorige Praatstokcollega’s jullie stellen

Erika: “Jinse, als er een nieuwbouw komt, wat zou jij graag gerealiseerd zien?”

Jinse: “Dat vind ik geen eenvoudige vraag. Het is moeilijk om één iets te kiezen. Ik vind het wel leuk dat we allemaal inspraak hebben en betrokken worden in de co-creatie sessies. En het is goed dat er een nieuwbouw komt voor Botvid. Er is nood aan ontspanningsruimtes, aan time-out ruimte, aan overzicht en een veilige omgeving, letterlijk en figuurlijk. Het gebouw moet vooral functioneel zijn.”  

Karen: “Annick, wat maakt dat jij al zo lang bij ons op Iona bent? Wat houdt jou hier?”

Annick: “Iona is een leuke en boeiende plek om te werken. Ik had nooit gedacht dat ik hier zo lang zou blijven. Toen ik pas begon, wist ik weinig over de antroposofie. Ik twijfelde eraan of ik op Iona zou kunnen aarden. De toenmalige collega’s konden me overtuigen om te blijven en het een kans te geven. Dat heb ik gedaan en ik heb er zeker geen spijt van. Ik kan hier mezelf zijn. De sfeer, de omgeving en de manier waarop met elkaar en met de kinderen wordt omgegaan, zorgen ervoor dat ik me hier thuis en gewaardeerd voel. Ik kan me niet inbeelden dat ik nog ergens anders terecht zal komen, maar je weet natuurlijk nooit wat er nog op je pad komt.”

Jan: “Petra, welke dag in je loopbaan bij Iona zou je graag nog eens herbeleven?”

Petra: ‘Er is niet één dag die ik zou willen herbeleven, wel heel veel fijne momenten. Als je vroeger de slapende nacht deed en er was onweer, dan kwamen de inwonende medewerkers mee naar de groepen om de bewoners die angstig waren op te vangen. Edwin speelde dan op de gitaar, een andere opvoeder las in een andere groep een verhaal voor. Als er weinig kinderen waren op kerstavond of Kerstmis, dan nam iedere werkende medewerker één of twee kinderen mee naar huis, om hen te laten aansluiten bij het kerstfeest in de familiekring. Soms bleven de kinderen ook bij ons overnachten. Het zijn bijzondere herinneringen voor hen. Ze hebben het er achteraf nog vaak over gehad.”

Vraag van de dag

Jinse, welk dier zou je willen zijn?

“Een grote witte haai. Dat is een sterk dier. De wereld bestaat voor het grootste deel uit water en de onderwaterwereld is een wereld die wij niet kennen. Op die manier zou ik een ander deel van de planeet kunnen leren kennen.”

Annick, welke uitdaging zou je nog eens willen aangaan?

“Een locatie openen in het buitenland. Een B&B voor bejaarde mensen bijvoorbeeld. Ik zou die mensen in de watten leggen met goed eten, massage en aangepaste uitstappen. Kortom: hen laten genieten. Ze verdienen dat, na een leven waarin ze waarschijnlijk lang en hard gewerkt hebben.” 

Petra, welke superkracht zou je willen hebben?

“Ik zou graag een superkracht hebben waarmee ik het klimaat zou kunnen redden.”

Wie kiezen jullie voor de volgende praatstok? Welke vraag zou je aan deze collega willen stellen?

Jinse: “Gregory, hoe ziet jouw ideale shift/werkdag er uit als je alles zelf mag bepalen?”

Annick: “Leen, als je veel geld zou krijgen en je zou dat mogen besteden aan Iona, wat zou je verwezenlijken?Petra: “Ann Verhaert, je hebt al vele (verre) reizen gedaan. Welke reis zou je anderen aanbevelen en waarom?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven