De Schakel

Een van onze werkgebieden in de dagbesteding voor volwassenen is ‘De Schakel’. Wat daar precies gebeurt? We vroegen het aan Angelika Lange, die er de cliënten begeleidt. 

Angelika: “In de Schakel werken we vooral rond twee activiteiten. Enerzijds weven we deurmatten van kokos. Daarnaast maken we zelf kaarsen met bijenwas. 

Het zijn allebei activiteiten waar ritme in zit. Zowel het weven als het dompelen van de kaarsen vraagt om een continu heen en weer en op en neer bewegen. Het zijn processen die heel gelijkmatig moeten verlopen om tot een mooi resultaat te komen. Weef je niet gelijkmatig, dan krijg je een kromme mat. Dompel je niet gelijkmatig, dan krijg je kaarsen met lucht of bulten erin. Dat ritmische vind je ook terug in de seizoenen en in dag en nacht. Het ritmisch werken is een belangrijk onderdeel van onze pedagogie, het is diep in onze werking geïntegreerd.” 

Leren samenwerken

Angelika: “Naast het weven en kaarsen dompelen, doen we soms ook aan houtbewerking. In alles wat we doen, kiezen we bewust voor natuurlijke producten en materialen. Ook de groepsprocessen zijn een mooi onderdeel van het werk. Aan de deurmatten kun je alleen werken, maar ook gezamenlijk, met twee, drie of zelfs vier personen. Voor sommige van onze bewoners is het belangrijk dat ze leren samenwerken. Die sociale factor is een grote meerwaarde voor hun ontwikkeling.

Sommige cliënten komen één keer per week naar de Schakel, anderen twee keer. We werken meestal met een groepje van drie tot zes personen. Momenteel houden we ons omwille van de maatregelen zoveel mogelijk aan de samenstelling van de leefgroepen. Dat zorgt voor extra uitdagingen, want je probeert samen toch iets op te bouwen. De mens is als een kunstwerk. Als je dat telkens verplaatst, is het moeilijk om aan je kunstwerk verder te bouwen. Dat was tijdens deze hele coronaperiode toch wel voelbaar.”

Luisterend in beweging brengen

Angelika: “Al onze matten hebben unieke kleuren en motieven. De kokos wordt in Indië geverfd en geen twee matten zijn dezelfde. Die variatie houdt het boeiend.  

In de eerste plaats zijn onze creaties voor de zorggemeenschap bedoeld. Is het bijvoorbeeld advent, dan zorgen we er in De Schakel voor dat iedere bewoner een handmatig gedompelde kaars heeft om de adventsspiraal mee te lopen. Zo stemmen we onze activiteiten af op het jaarritme. Daarnaast maken we soms ook matten en kaarsen op bestelling.

Ik zie mezelf in de dagbesteding als een slaginstrument. De cliënten brengen klanken binnen. Ik luister naar die klanken en tracht er telkens weer een antwoord op te bieden dat de mensen in beweging brengt. ”

Foto: © Hilde Lenaerts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven