De zomer op Iona – Zeehonden spotten in Nederland

Een mobilhome, een paar fietsen en wat zin voor avontuur: meer had Raphaël Verhaegen niet nodig om in juli een toffe zomerse uitstap te organiseren voor enkele jongeren uit Botvid. Samen met Kobe en Gianni trok hij twee dagen naar Zeeland. Het drietal kwam met een knapzak vol met mooie herinneringen terug. 


Fietsen door Nederland

Raphaël: “Bij aankomst in Zeeland was het weer niet zo fantastisch, dus zijn we verder doorgereden naar Vlissingen. We hebben een bezoekje gebracht aan Middelburg en samen de stad wat verkend. Kobe ontdekte er tot zijn vreugde ook een snoepkraam waar babelutten werden verkocht. Terug in Vlissingen hebben we de fietsen uit de mobilhome gehaald, om samen een fietstocht van veertig kilometer langs de kustlijn te maken. Een heel mooie rit. Bij aankomst in Zoutelande was de hemel gelukkig wat opgeklaard. We hebben er strandspelletjes gespeeld en samen met Kobe heb ik ook gezwommen in de zee. Het was de allereerste keer dat Kobe de zee zag, dus dat was heel bijzonder. Het voelde als een voorrecht dat moment samen met hem te kunnen beleven.
Bij terugkomst in Vlissingen hebben we nog een terrasje gedaan en zijn we naar onze kampplaats gereden. Daar hebben we een pasta gegeten, een douche genomen en de camping wat verkend. Voor het slapengaan hebben we ook nog een film gekeken en toen was het tijd voor bed.” 


Zeehonden en zandplaten

Raphaël: “De volgende dag hebben we de boot genomen naar Yerseke, hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. De tocht was redelijk lang en er stond best veel wind, maar het was wel heel plezant om samen op zee te zijn. De boot meerde aan bij een zandplaat, op een dertigtal meter van een school zeehonden. Daar zijn we zo’n twintig minuten gebleven om naar de zeehonden te kijken. Heel fijn. Het was ook voor mij de eerste keer dat ik zeehonden zag. Bij terugkomst heeft Gianni verse mosselen gekocht voor zijn familie. Die zouden ze bij zijn thuiskomst samen klaarmaken en opeten. Omdat we op de terugweg naar Nijlen wat tijd over hadden, zijn we nog even gestopt aan de haven van Lillo, het boekendorp boven Antwerpen. Daar hebben we nog een wandeling gemaakt rond het oude fort. Het was een aangenaam weekend, waar we alle drie van genoten hebben. Een heel laagdrempelige manier van reizen ook, want met een mobilhome heb je weinig gedoe. Je hebt je huisje bij, kookt zelf én kunt de fietsen meenemen. Wat mij betreft: voor herhaling vatbaar.”  

Weetje

De zandplaten in de Waddenzee zijn niet alleen mooie structuren om te zien, het zijn ook heerlijke plekken om voor een wandeling. Zandplaten zijn belangrijk voor het ecosysteem in de Waddenzee. Het zijn rustgebieden voor de vogels en zeezoogdieren. De grijze en gewone zeehonden paren er, baren en zogen er hun kleintjes en liggen er te rusten. De plekken zijn beperkt toegankelijk, om de dieren de nodige rust in hun habitat te gunnen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven