Goede zorg voor zij die zorgen

Dankzij een Europees subsidieproject kunnen we bij Iona twee jaar lang intensief aan de slag rond het thema werknemerswelzijn, dit onder de deskundige begeleiding van een team van coaches. 

In de februari-editie van Iona Magazine lichtte Marc De Baets van EDEPS het project uitgebreid toe. Ondertussen zijn we twee maanden verder. Tijd voor een korte update. We praten met trainer en coach Miebet Van Santen, die het project mee begeleidt. 

Miebet Van Santen: “De voorbije maanden hebben we individuele gesprekken gevoerd met alle leden van de Raad van Bestuur van Iona en met alle zorg- en teamcoaches. We hebben ieder van hen grondig bevraagd over hun visie op het welzijn van de medewerkers. Een Raad van Bestuur houdt zich in organisaties in principe vooral bezig met de financiële, juridische en andere beleidszaken. Met human resources hebben de leden doorgaans minder ervaring. Het was dus zowel voor hen als voor ons interessant en verfrissend om het samen te hebben over de zorg voor de mensen die zorg dragen.
In de gesprekken met de zorg- en teamcoaches viel ons op dat er heel warm over Iona gesproken werd, zeker in vergelijking met andere organisaties waarmee we op pad zijn in het kader van dit project. In het algemeen hoorden we dat mensen hier graag werken omdat ze voldoening vinden in hun job en genieten van het mooie, groene kader. Ook de antroposofische inspiratie werd zeer gewaardeerd en als een meerwaarde ervaren. Een aantal van de bevraagden uitte de wens om aan het antroposofische aspect nog meer aandacht te geven. Ook het werken op mensenmaat, met oog voor de mens, werd als belangrijke factor gegeven voor het welzijn dat medewerkers ervaren op het werk.” 

Vertraging op de lijn 
Miebet: “Met alle andere medewerkers hebben we helaas nog niet kunnen samenzitten. We hoopten na de vaccinaties zo snel mogelijk de gesprekken te kunnen inplannen, maar door de stijgende cijfers is live langskomen jammer genoeg nog niet aan de orde. Uiteindelijk hebben we daarom beslist de gesprekken online in te plannen in de loop van april. 

We merken dat de trage start van het project voor wat teleurstelling heeft gezorgd, zowel bij een aantal medewerkers als bij onszelf. In het ideale scenario was de nulmeting al afgerond en waren we nu al live aanwezig met de opstart van cursussen en coaching. Het verplicht moeten overschakelen op online gesprekken is uiteraard ook niet fijn, maar het is momenteel de enige mogelijkheid die we zien.”

Warme oproep

Miebet: “Momenteel zijn er niet zoveel aanmeldingen voor de gesprekken, dus bij deze doe ik graag een warme oproep aan de medewerkers om zich alsnog aan te melden. De gesprekken met de medewerkers zijn belangrijk om de rest van het traject gericht en op maat te kunnen vormgeven. Ze helpen ons inschatten waar we echt helpend kunnen zijn en waar we vooral op in te zetten hebben. Zo kunnen we gericht ondersteuning bieden op het vlak van communicatie, motivatie en coachende vaardigheden ーallemaal factoren die bijdragen aan werknemerswelzijn. Onze algemene focus ligt in ieder geval op het welzijn van de zorgenden. Wie zorgt voor de zorgenden? Dat gegeven staat centraal. 

We kijken er zelf, ondanks de uitdagende omstandigheden en de daarbij horende vertragingen, erg naar uit om met dit project van start te kunnen gaan. Iona is een bijzondere organisatie. Dat heb ik zelf mogen ondervinden door al een tijd met jullie op stap te zijn. En dat merken ook de andere coaches in dit project op. Zelfs langs digitale wegen heeft Iona een opvallend warme uitstraling die ons extra motiveert om met jullie dit traject te bewandelen. We hopen dankzij de goodwill van alle partijen samen het enthousiasme te kunnen bewaren en alsnog een mooie doorstart te kunnen maken.” 

Op de planning

Miebet: “Wat alvast zeker doorgaat, is een digitale opleiding voor de leidinggevenden op 20 en 27 april, met een terugkommoment op 11 mei. Daarin zullen we inzoomen op het geven van feedback aan collega’s, volgens de principes van de verbindende communicatie.
In mei of juni kunnen we dan hopelijk, nadat we zelf gevaccineerd zijn, in levende lijve starten met de interventies, methodes en opleidingen om tot meer welzijn te komen. Lukt dat niet meer voor de zomer, dan zullen we opnieuw samen evalueren wat de beste piste is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven