Het Kerstspel in een bijzonder jasje

Het kerstspel dat op Iona wordt opgevoerd is ieder jaar weer een stemmig gebeuren. Ook aan het einde van 2020, een hoogst ongewoon en pittig jaar, stonden de toneelspelers paraat om het beste van zichzelf te geven. Twee dagen op rij verrasten ze de bewoners én hun collega’s op een prachtig en onvergetelijk schouwspel. De dankbaarheid bij Angelika Lange, de regisseur van het spel, is groot.  

Angelika: “Het toneelspel is een kostbare traditie op Iona. Het is een geschenk van een aantal collega’s aan de bewoners en aan de andere medewerkers. Als regisseur wist ik dat dit geen evidente editie zou worden. Iedereen was moe. Het was een zeer uitdagend jaar geweest. Door de maatregelen moesten we bovendien extra creatief zijn om het spel te kunnen opvoeren. Toch hebben we ervoor gekozen om de voorstelling ook dit jaar te laten doorgaan. Tot mijn vreugde, want de inzet van de mensen was ongekend, ook al werd er zeer veel flexibiliteit van hen gevraagd. En het resultaat was ronduit prachtig. 

Omwille van de maatregelen hebben we dit jaar niet één, maar twee voorstellingen gespeeld. Zo konden we het spel toch voor zowel de kinderen als de volwassenen brengen. Omdat het spel buiten plaatsvond, moest het flink ingekort worden en moesten we ook het aantal spelers beperken. Mijn collega’s hebben dat fantastisch opgepakt. Frank stond paraat als onze wijze herder. Pensioen of geen pensioen, daar was geen ontkomen aan. (lacht)  Daarnaast stonden ook Jochen, Veerle, Rosalie, Raf en – voor het eerst – Kurt mee op de scène. Ze hebben het schitterend gedaan.” 

Een geschenk uit het hart

Angelika: “Doorgaans beginnen we al in september of oktober te repeteren. Dan komen we ‘s avonds na de uren bijeen om te oefenen. Iedereen doet dat vrijwillig. Het is echt een cadeau uit het hart. Door de covid-situatie zijn we ditmaal pas heel laat begonnen en waren er uiteindelijk maar vier repetities. Dat heeft wel wat stress gegeven, maar ook dat hebben de medewerkers heel mooi opgevangen. We hebben ook veel hulp gekregen van een aantal bewoners, waaronder onze adolescenten van Het Werkhuis en De Rank. Zij hebben ervoor gezorgd dat de paarden verplaatst werden en de stallen mooi gepoetst waren voor het spel. Er is hard gewerkt! Dat zoveel mensen vrijwillig de handen uit de mouwen staken voor twee voorstellingen van 20 minuten, vind ik echt bijzonder.”

Stille tocht bij kaarslicht 

Angelika: “Op donderdag 17 december hebben we gespeeld voor de kinderen en jongeren, op vrijdag 18 december was het de beurt aan de volwassenen. Omdat de voorstelling in de buitenlucht moest plaatsvinden, zijn we onder het oog van de toeschouwers van de grote stal naar de stal van Bethlehem gewandeld, waar het kindje Jezus was geboren. De route was verlicht met kaarsen en de engel liep voorop. De bewoners liepen er in stilte achter. Een ontroerend mooi beeld. Gelukkig waren de weergoden ons op beide avonden gunstig gestemd. Na afloop hebben we genoten van een warme chocomelk of appelsap en van het lekkers dat de mensen van de bakkerij voor ons hadden bereid. Daarna heeft iedereen de avond in de eigen leefgroep verdergezet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven