Het Kerstspel

Met kerst vieren we de terugkeer van het licht om ons heen. Bij die blijde gebeurtenis hoort op Iona onder meer ook een kerstspel. Daarin wordt het kerstverhaal verbeeld door onze medewerkers, als een geschenk aan alle kinderen, jongeren en volwassen bewoners op Iona. Ieder jaar opnieuw een sfeervol gebeuren. Dit jaar zorgde een vrijheidslievend geitje ook voor de nodige hilariteit…

Roos Krosenbrinck, mede-regisseur: “De kerstdagen vinden plaats in de periode als de winterzonnewende, het punt waarop de zon over haar diepste punt heen is en de dagen weer beginnen te lengen. Wie kerstmis vanuit de christelijke traditie beleeft, viert de geboorte van het goddelijke licht op aarde, met de geboorte van Jezus. Daarnaast is het ook het feest van de natuurkrachten en van de terugkeer van zowel het fysieke als symbolisch innerlijke licht, na een periode waarin alles zich naar binnen toe teruggetrokken heeft. Op Iona vinden we het fijn om die terugkeer van het licht op heel wat manieren te verbeelden. We beleven actief de adventstijd en organiseren vanuit de medewerkers ook een kerstspel, als geschenk voor onze bewoners. De taal van verhalen, beelden en muziek komt goed bij hen binnen.” 

Samen de fakkel dragen

Roos: “Mijn collega en goede vriendin Angelika heeft lange tijd het kerstspel op Iona geregisseerd. Ze doet dat al vele jaren zo goed. Nadat we vorig jaar in de stal hadden gespeeld, wilde ze de fakkel graag doorgeven. Dit jaar hebben we de regie eerst nog een keertje samen opgepakt, wat heel fijn was. De aanloop naar het spel stelde ons wel voor een paar uitdagingen, want door een aantal besmettingen was live repeteren moeilijk. Online repetities, dat was toch ook niet wat we in gedachten hadden… Na het nodige overleg met het crisisteam en na het beluisteren van ieders mogelijkheden en noden, hebben we uiteindelijk beslist om de repetities buiten aan de stal te laten doorgaan, met de medewerkers die zich hierin konden vinden en met voldoende afstand. Het geplande kerstmarktje kon niet plaatsvinden en ook de ouders konden we ditmaal niet uitnodigen. We hebben een middagvoorstelling gespeeld voor de kinderen en jongeren en een avondvoorstelling voor de volwassenen, waarbij iedereen in z’n eigen bubbel bleef. Omdat de voorstellingen buiten waren, konden ook de collega’s komen kijken. Jammer dat we geen brug naar de buitenwereld konden slaan, maar het voelde goed dat het kerstspel toch opgevoerd kon worden. Zulke momenten zijn echt lichtpuntjes in deze tijden. Ze voeden het gevoel van verbinding in onze gemeenschap.”

Een frisse wind én een ontsnappend geitje

Roos: “Enkele trouwe spelers waren ook nu weer van de partij. Daarnaast hadden zich ook heel wat nieuwe collega’s aangemeld voor een rol. Heel fijn. We merkten dat de bewoners ervan genoten zowel vertrouwde als een aantal nieuwe gezichten te zien.

Het kerstspel heeft een warme en ingetogen sfeer, maar is zeker geen saaie bedoening. Er zit heel wat humor in en ook de dieren spelen een rol. Ieder jaar loopt er wel ergens iets mis. We kunnen er altijd hartelijk om lachen. Dit jaar zorgde ons geitje Pippa voor extra hilariteit toen ze besliste om tijdens het spel te ontsnappen. Een grappig voorval waar we als herders op konden inspelen. Het was fijn in het publiek ook heel wat medewerkers te zien die niet aan het werk waren. Ook Karen, Annelies, Frank en Jochem, die jarenlang hebben meegespeeld, stonden in het publiek.”

Sfeerlicht en smoutebollen rond het vuur

Roos: “Na het kerstspel wachtte nog een leuke verrassing waarvoor Rick en Bart mee gezorgd hadden: de mensen van tattoowinkel Dirty North zijn gratis smoutebollen voor ons komen bakken, om van te smullen rond het kampvuur. Ze waren keilekker!”

Jannes heeft ons geholpen met het licht tijdens de voorstelling. Dankzij de opbrengst van ons kerstmarktje in 2019 hadden we een nieuwe lichtinstallatie kunnen aankopen. 

Maria werd dit jaar gespeeld door Veerle, Kelly was de sterzanger en waard, Jozef werd gespeeld door Raf. Martine was een vriendelijke waard, Philip speelde een wat boze waard. Angelika, An Cortens en ikzelf waren herders, Peggy was de engel. Ook warme dank aan Fien en Nicky, die zich bij de voorbereiding van het spel mee ingezet hebben voor een rol. We hebben dankzij ieders inzet een mooie en warme voorstelling kunnen delen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven