Hoe zorg je voor een goede immuniteit?

Dat het belangrijk is om voor een goede weerstand te zorgen in de winterperiode en zeker in deze coronatijden is een open deur intrappen. Dokter Guido Mortelmans geeft een overzicht van manieren om onze gezondheid zowel preventief als bij beginnende klachten te ondersteunen.

  • Op Iona werken we al met het rode zonnehoedkruid, beter gekend als Echinacea purpurea. Dit is te verkrijgen onder druppelvorm of als tabletten.
  • Propolis is een door bijen gemaakte substantie. Het is een natuurlijk antibioticum en eveneens te vinden als oplossing of als tablet.
  • De firma Weleda heeft Infludo, wat kan gebruikt worden bij opkomende griepsymptomen. Bij schoolkinderen vanaf 12 jaar gebruik je 5 druppels en dit 2 tot 4 keer per dag. Bij volwassenen kun je gaan tot 5 druppels maximaal elke twee uur. Dit middel is niet toegelaten bij jonge kinderen en ook niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Als je het middel niet in Vlaanderen vindt, kun je vragen aan je apotheker om het in Nederland te bestellen of via een Nederlandse website gaan.
  • Infludo is ook interessant indien je Covid-19 hebt opgelopen. Als je echter zieker wordt, is het nodig om een dokter te raadplegen.

Het coronavirus doet vooral ons middengebied aan: de longen en het hart, organen waarmee wij in permanente uitwisseling met onze omgeving staan.

  • Een middel dat ook kan ondersteunen bij beginnende coronaklachten is Phosphorus. Bij kinderen geef je Phosphorus 5 CH 3 X3 granulen/dag. Bij volwassenen Phosphorus 9 CH 3 x 5 granulen/dag. Je kan het ook preventief gebruiken wanneer je denkt een hoogrisico-contact gehad te hebben. Dan neem je Phosphorus 1 keer per dag (kinderen 2 granulen van Phosphorus 5 CH,  volwassenen 3 granulen  Phosphorus 9 CH). Phosphorus is ook een bestanddeel van Infludo. Het brengt lichtkrachten in ons lichaam.
  • Als preventie tegen de gewone griep kun je Influenzinum MK globulen nemen. Een eenmalige dosis is voldoende. Dit beschermt niet altijd, maar doet een vaccin uiteraard ook niet.

Ook uitwendige behandelingen kunnen helpen. Warme voetbaden met lavendel (ontspannende body olie van Weleda). Bij hoesten en bronchitis kan je ook werken met borstcompressen met lavendelolie of inwrijvingen met een balsem.

De functie van koorts en het belang van slaap

De grootste fout die gemaakt wordt bij infectieziekten is het onmiddellijk gebruiken van koortswerende geneesmiddelen. Ons lichaam maakt koorts om de ontsteking te overwinnen. Hoe meer koorts, hoe vlugger de microben en virussen vernietigd worden. Ongeveer de enige reden om een koortswerend middel te geven is wanneer de koorts te hoog wordt, dat wil zeggen boven de 39,5 °C.  Een uitzondering hierop zijn mensen met epilepsie, die krijgen wel vlugger iets koortswerend.
De slaap speelt een belangrijke rol in onze immuniteit. Rudolf Steiner zei al dat de slaap diep moet zijn en niet te lang of te kort.
Dit is de meest belangrijke factor als je geen infecties wil oplopen.

Gezonde voeding, zonlicht en buitenlucht

Gezonde voeding versterkt onze weerstand tegen ziektekiemen. Beperk alcohol en zoetigheid. Zwaarlijvigheid geeft meer kans op ziekte, zoals we ook zien bij Covid-19.
Om de longen te beschermen tegen infecties, is het belangrijk om veel buiten te komen in de frisse lucht en in de zon. Onze longen worden verzwakt door een gebrekkige verbinding met de aarde en met de zon. Coronavirussen worden geneutraliseerd door het zonlicht.
Ongeveer een derde van onze bevolking heeft een tekort aan vitamine D.  Dit zorgt dikwijls voor vermoeidheid en allerlei lichamelijke klachten. Steiner wees er ook al op voordat die vitamine gekend was: ga buiten waar je je kan verbinden met de natuur en de kosmos.
Vitamine D zit vooral in vette vis (haring, makreel, zalm), zuivelproducten, eieren en vlees. Indien nodig kan je ook vitamine D druppels halen bij de apotheker.

Beweging, meditatie, innerlijke rust en verbinding

Voldoende beweging is belangrijk voor onze weerstand. Dus niet alleen in het weekend, maar de hele week.
In de antroposofie wordt er veel aandacht besteed aan natuurlijke ritmen. Zorg ook voor regelmaat in je leven zowel bij eten als bij slapen.
Ook onze geestelijke instelling is zeer belangrijk. De activiteit van de ziel staat in relatie met het enzym telomerase. Deze stof is zeer belangrijk voor ons immuniteitsstelsel. Meditatie kan je genezing ondersteunen.
Op dit ogenblik is er veel angst in de wereld. Het is nu een tijd om innerlijk tot rust te komen. Blijf in het oog van de orkaan waar het stil is en ga niet naar de buitenkant waar het stormt zoals dat in onze wereld het geval is. Maar blijf je op afstand verbinden met anderen en dichtbij met enkelen. We zijn van elkaar afhankelijk. Het is de bedoeling dat we een gezamenlijke weg vinden doorheen deze winter en niemand achterlaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven