Iona, in tijden van Corona

De belevenissen in onze leefgroepen en bij de mensen thuis, vormen samen een kleurrijke mozaïek van verhalen. Verhalen over Iona in tijden van Corona. We delen er graag enkele met jullie.

Het hoofd koel en het hart warm houden
Om de richtlijnen te volgen, kozen we er de voorbije maanden voor om de leefgroepen als bubbels te beschouwen en dus niet meer groepsoverschrijdend aan het werk te gaan. De nieuwe groepsdynamiek was hier en daar pittig en vroeg de nodige flexibiliteit. Dankzij collegialiteit en ieders inzet zijn we erin geslaagd de draaglast zoveel mogelijk binnen gezonde perken te houden. Enkele werkgebieden moesten noodgedwongen gesloten worden, omdat de hygiëne en afstand daar niet gegarandeerd konden worden, zoals de keuken en de bakkerij. Andere werkgebieden in de dagbesteding, zoals de tuin en het atelier, konden gelukkig wel open blijven en voor de nodige structuur in de dagen zorgen. De Link werd gesloten, dus werd dagelijks een half uur tot een uur een digitale video call ingepland. Zo konden de jongeren virtueel samenzijn, wat hen duidelijk goed deed.

Deugddoende attenties
Natuurlijk werd ook op andere manieren aan de thuisblijvers gedacht en aan de thuiscontext van al wie wel op Iona bleef. Om het contact warm te houden, werd de multimedia dankbaar ingezet. En ook de post deed overuren! Er waren niet alleen veel video- en telefoongesprekken, ook pakjes en brieven werden met grote regelmaat verstuurd. Het ontvangen van post werd telkens op groot enthousiasme onthaald en was hartverwarmend, zeker in tijden waarin zoveel geduld van ons allen werd gevraagd. Want wanneer zou het virus nu eindelijk weg zijn? Morgen?
Het niet-weten woog op sommige van onze gasten best zwaar. Af en toe een extra attentie, ook tussen de verschillende groepen hier op Iona, hielp om het gemis en de onzekerheid op te vangen en om de sfeer erin te houden. Er gingen pretpakketten de bus in (elders op deze blog meer daarover!) en we mochten genieten van heel wat wederzijdse complimentjes en zelfgemaakte knutselwerkjes. Ook heel leuk: enkele bakkerijen in de regio trakteerden ons op taart, gebak en ander lekkers. Een welkom extraatje in de paasperiode!

En ook dit gebeurde…
In vogelvlucht! Enkele kamers werden opgefrist met een nieuwe lik verf. Heel wat klussen die anders door tijdgebrek blijven liggen, werden opgepakt. Er werden volksspelen ontleend. Er werd gepoetst, gepoetst, gepoetst en extra veel gewassen. Online vergaderingen werden georganiseerd, uurroosters waar nodig aangepast. Een crisisteam werd aangesteld. Extra versterking werd waar nodig ingezet. Er kwamen heuse ‘Iona Corona Spelen’ (waarover verder in dit magazine meer). Het Huis werd in nauw overleg met onze arts omgetoverd tot ‘Florence’, om in geval van nood een geïsoleerde ziekenboeg beschikbaar te hebben. Er werd zoveel mogelijk buiten geleefd en gespeeld. Onze bakker kwam helpen in de keuken. Er werd genoten van een heerlijke paasbrunch. En… nog zoveel meer. Een grote dankjewel aan jullie allen voor de positiviteit, de flexibiliteit en de solidariteit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven