IONA-Jongeren in beweging met YOGA

Wat een mooi gebeuren! Iedere woensdag rond 11 uur sijpelen meisjes en jongens van de dagbesteding de Maartenzaal binnen. De matjes liggen te wachten op hun bezoekers. De muziek vult stemmig de ruimte, het zoutkristal en de kaarsjes branden. We zijn er klaar voor.

Sam komt meestal als eerste binnen, mij enthousiast begroetend: “Dag Ann, alles goed?”, wat hij nog een paar keer herhaalt. Amber is eerst wat ingehouden, maar ik weet ondertussen dat zij voor de nodige animatie zal zorgen tijdens de sessie. Zo zwaait ze vol overgave armen en benen in de lucht, en roept dan plotseling uit het niets: “Niks forceren, hé”. Zo wijs van jou, Amber.

Ook Kim is een grote fan van dit bewegingsmoment. Zij krijgt de luxemat van de kinéruimte ter beschikking, en dat weet ze maar al te goed. Als ik haar niet tegenhoud, gaat ze er zonder pardon alvast op klaarliggen voor de relaxatie. Nee Kim, eerst gaan we in actie! Ze glundert wanneer we even later stevig ons lijf losgooien.

Onze twee stoere gasten, Jens en Zeno, laten zich soms gelden zoals alleen echte puberjongens dat kunnen. Dan grollen en grappen ze wat met elkaar en trekken de boel in het belachelijke (“Zo kinderachtig, zeg!”). Voor even dan toch. Want al gauw roep ik hen weer bij de les, en dan lijken het wel volleerde yogi’s. Zelfs Kobe die nogal eens in een “gibberbui” schiet en het allemaal nogal vreemd lijkt te vinden, doet toch zijn best om stevig geworteld de storm te trotseren in de zwiepende boomhouding. Ook Amen weet zich met zijn lange ledematen soms geen blijf, maar slaagt er dan toch in om ons te verrassen met het vlot uitvoeren van de kat-, de hond- en de haashouding. Marnix vindt het blijkbaar al voldoende om op zijn mat alles rustig te beleven, op zijn eigen observerende manier. Stil in zichzelf, en dan weer heel betrokken bij een oefening die op de zelfgekozen “kinderyogakaart” staat, en die we vervolgens in duo’s uitvoeren: de kruiwagen, de krakeling, de rugzak of de slagboom. Iedereen komt aan de beurt om een eigen kaart te kiezen. Of we doen eens een sessie van dierenplezier in de jungle, dolle pret verzekerd.

En het is heerlijk als iemand uit de groep zelf een houding begint uit te voeren die hij of zij leuk vindt. Iedereen doet deze dan zo goed mogelijk na.

Leiden en laten leiden, een mooi samenspel. Die interactie tussen mij en de groep, met de onmisbare ondersteuning van de twee begeleiders, is een heel bijzondere ervaring. De subtiele evolutie die ik bij deze jongeren zie plaatsvinden, is volgens mij erg betekenisvol op fysiek, sociaal én psychisch niveau. Bewegen op het ritme van muziek, eerst heftig en dan weer zacht, de ene keer stevig staan en dan weer vloeiend bewegen. Het proberen coördineren van de beweging van armen en benen, en af en toe ook even wat bewuster de adem beleven. Hier en daar een kleine aanzet in dit alles geven, in de overtuiging dat het bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling, maakt van dit bewegingsmoment telkens een beetje een feest. 

En het hoogtepunt is voor iedereen … de welverdiende rust nadien: ieder op z’n eigen plekje met een kussen onder het hoofd, en een dekentje om zich veilig in te nestelen, zelfs met een oogmaskertje op, om heel dicht bij zichzelf te kunnen zijn. Wat zachte meditatiemuziek op de achtergrond brengt de jongeren zichtbaar tot een toestand van verdiepte ontspanning. Het is heerlijk om in dit moment samen letterlijk stil te vallen en gewoon te ‘zijn’. Totaal aanwezig zijn in het hier en nu heeft een magisch effect. Met moeite haal ik de jongeren na een poosje zachtjes uit deze heerlijke beleving … om weer actief en vrij de buitenwereld in te gaan.

Ter informatie:

IONA-medewerkers kunnen gratis deelnemen aan lessen yoga en/of relaxatietechnieken. In normale omstandigheden wordt een nieuwe lessenreeks opgestart op maandag 20 april. Meer info op webstek: www.viniyoga.life  of mail naar info@viniyoga.life.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven