Permacultuur: samenwerken met de aarde

Kurt De Herdt, die mee instaat voor de tuinwerking op Iona, wil binnenkort bij Yggdrasil een jaaropleiding rond permacultuur starten. Wat hem daartoe brengt en wat dat te maken heeft met onze zorggemeenschap? We laten hem graag zelf aan het woord.

Kurt: “Ik had eerder al eens een avond over permacultuur gevolgd bij Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Permacultuur is een wetenschap die ons toelaat om onze leefomgeving te organiseren op een ecologisch duurzame manier. De principes die binnen de permacultuur gehanteerd worden, spreken me persoonlijk erg aan. Er is een grote zorg voor ecosystemen en voor het in balans houden van wat je aan de aarde geeft en wat je van haar neemt. Volgens een aantal van die principes proberen we nu al zoveel mogelijk te werken op Iona, door bijvoorbeeld te composteren. We letten erop dat voedsel- en groenafval zoveel mogelijk terug in de bodem terechtkomt. Ook mulchen is een mooi voorbeeld: het bedekken van de bodem rond planten, struiken en gewassen met organisch materiaal. Maar er valt nog veel meer te ontdekken.”

Ecologisch duurzaam tuinieren
Kurt: “Wat ik in de opleiding leer, wil ik heel graag inzetten op Iona, om samen met de gasten en de collega’s het domein en de moestuin verder vorm te geven op een ecologisch duurzame manier. Hoe kunnen we optimaal samenwerken met de insecten? Hoe kunnen we de grond zoveel mogelijk haar natuurlijke gang laten gaan en daar als gemeenschap letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken? Kunnen we meerjarige planten zetten en waar houden we dan best rekening mee? En hoe kunnen we bijvoorbeeld het mulchen, dat we hier nu al op kleine schaal toepassen, op grotere schaal gaan inzetten op het domein?”

Een rijk en divers bodemleven
Kurt: “Waar monocultuur de aarde uitput en erodeert, gaan we haar in de permacultuur net voeden en de optimale omstandigheden creëren voor een rijk en divers bodemleven. Het vertrekpunt is altijd: hoe doet de natuur het? Door de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk na te bootsen, krijg je minder last van ziektes en plagen, en blijven de input en output binnen het systeem in balans. Wordt vervolgd!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven