Zomertijd is oogsttijd!

Verse oogst voor een goede gezondheid

Kurt: “Van half juni tot eind augustus konden we vanuit de tuinwerking heel veel komkommers, tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines, rode bieten en verse kruiden aanbieden. Binnenkort komen de pompoenen eraan. En we zijn blij dat we het hele jaar lang verse sla en bladgroenten kunnen aanbieden, in allerlei vormen. Naast de gewone kropsla in al haar varianten, hebben we doorheen het jaar ook andijvie, romeinse sla, radicchio, winterpostelein, veldsla en spinazie in de aanbieding. Het is ontzettend fijn, zowel voor onze gasten die werken in de tuin als voor mijzelf als tuinman, om iedereen op Iona dagelijks van vers en biologisch voedsel te kunnen voorzien. Gezonde voeding is een belangrijke bouwsteen voor een sterk immuunsysteem. En als we toch eens ziek worden, dragen onze verse bio-gewassen bij aan een sneller herstel. Dat we vanuit de tuin ook op dat vlak ons steentje kunnen bijdragen, is echt vervullend. En af en toe eens extraatjes uit de tuin kunnen meegeven aan de medewerkers, is ook altijd leuk. Onze moestuin en serres vragen om veel zorg en aandacht, maar de natuur geeft overvloedig terug!”

Zomerse teamspirit in de keuken

Kimberly Vanbellingen: “Zowel in juli als in augustus hebben onze gasten twee weken verlof, dus dan is de keuken als werkgebied gesloten. Uiteraard wordt er ook tijdens die periodes wel voor iedereen gekookt en kunnen we gelukkig altijd op hulp van collega-begeleiders van de dagbesteding rekenen. In juli en augustus hebben we in de keuken extra veel werk, omdat er dan zoveel oogst uit de tuin komt. Een deel daarvan maken we klaar om op de dag zelf te eten, maar heel wat zaken worden ook bereid en ingevroren voor de rest van het jaar. De tomaten worden verwerkt tot tomatensap en passata, courgettes en komkommers worden voorgesneden. De kruiden worden gewassen, fijngehakt en ingevroren om later in sauzen, soepen en gerechten te verwerken. Het is heel fijn dat we al die producten vers uit de tuin krijgen. We beseffen wat een luxe dat is. En het warme weer was deze zomer soms pittig om in te werken, maar iedereen is er samen ingevlogen en sprong bij waar nodig. Altijd goed voor een toffe sfeer.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven